Dieta w endometriozie autorstwa Hanny Szpunar-Radkowskiej
To książka wydana w 2021 roku przez PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Autorem książki jest Hanna Szpunar-Radkowska.
Książka w całości skupia się na problemie endometriozy, która jest jedną z najczęstszych chorób kobiet, będących w wieku reprodukcyjnym.
Najnowsze dane epidemiologiczne donoszą o wzroście liczby zachorowań.
Dlatego problematyka samej endometriozy, jak i zdrowia kobiet w dzisiejszych czasach ma znaczenie ogólnospołeczne.
Poszczególne rozdziały wprowadzają czytelnika w najważniejsze zagadnienia dotyczące tej jednostki chorobowej, a jej najbardziej wartą uwagi jest część poświęcona zaleceniom żywieniowym.
Ta książka to argument na to, że pomoc dietetyka może w doskonały sposób uzupełnić leczenie tej jednostki chorobowej, a sama poprawa nawyków żywieniowych i stylu życia może zmniejszyć towarzyszące chorobie dolegliwości bólowe.
Książka wyczerpująco omawia zagadnienie endometriozy. Zawiera również rozdział dotyczący gospodarki hormonalnej kobiet, sposobów leczenia endometriozy, przygotowania żywieniowego do zabiegu, porusza zagadnienia dotyczące współwystępowania insulinooporności, zespołu jelita drażliwego i SIBO u kobiet z endometriozą.
W części żywieniowej książki opisano rolę suplementacji w chorobie, rolę ziół i ich zastosowanie, a także poruszono tematykę ksenoestrogenów, niepłodności.
Moim zdaniem książka to baza wiedzy zarówno dla specjalistów, którzy współpracują z pacjentką z endometriozą, ale również dla samej pacjentki jako uzupełnienie wiedzy o chorobie.
Poznanie choroby i jej lepsze zrozumienie może w znaczący sposób przełożyć się na poprawę samopoczucia.
Jest to książka warta polecenia.