Makaron z sosem pomidorowym i burratą
Makaron tagliatelle z tym sosem pomidorowym i burratą może sprawić, że przeniesiesz się do słonecznych i pysznych Włoch. W zasadzie to danie robi się samo, ponieważ warzywa pieką się w piekarniku. Pieczenie warzyw nadaje im mocniejszego aromatu i głębszego smaku. Danie jest proste, ale zaskakuje smakiem i sposobem podania.
Składniki
Składniki potrzebne do wykonania makaronu z sosem pomidorowym i burratą:
Wykonanie makaronu z sosem pomidorowym i burratą:
Przygotowanie warzyw:
- Włącz piekarnik, grzanie góra-dół 180 stopni.
Warzywa dobrze umyj, osusz. Pomidory, paprykę pokrój w ćwiartki (pomidorów nie musisz obierać ze skórki). Czosnek obierz ze skorupki (lub użyj praski). Warzywa polej oliwą z oliwek. Posyp przyprawami np. sola, pieprzem, oregano. Wszystko dobrze wymieszaj.
Pokrojone warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok 35-40 minut.
Upieczone warzywa zblenduj, w razie konieczności jeszcze dopraw odrobiną soli i pieprzu. Możesz dodać również do sosu świeżą bazylię.
Makaron ugotuj Al Dente zgodnie z zaleceniem producenta.
Wykończenie dania:
- Połącz sos z makaronem. Podawaj z burratą i świeżymi ziołami np. bazylią.Wskazówki: Burratę możesz zastąpić mozzarellą light. Zamiast bazylii świeżej użyj roszponki, rukoli lub innej zieleniny, którą lubisz. Jeśli masz buratę o większej gramaturze, podziel ją na dwa dania.
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 730kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 35g54%
- Węglowodanów całkowicie 73g25%
- Błonnik pokarmowy 12g48%
- Białko 27g54%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Propozycja podania: