Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorkami
Te pierogi mają niesamowity aromat, są dość proste w wykonaniu, a ciasto dzięki użyciu wrzątki jest łatwe do pracy. Dzięki dodaniu mąki orkiszowej pełnoziarnistej mają one niższy indeks glikemiczny i są bardziej sycące.
Składniki potrzebne do wykonania pierogów (33-35 pierogów, liczba zależy od grubości ciasta):
Składniki na orkiszowe ciasto:
Składniki na farsz z ciecierzycy i suszonych pomidorów:
Składniki na sos tysiąca wysp:
Wykonanie pierogów orkiszowych z ciecierzycą i suszonymi pomidorami:
Przygotowanie farszu:
-
Ciecierzycę z puszki lub ze słoika dobrze odsącz i opłucz z zalewy.
-
Umieść w misce, dodaj suszone pomidory, kilka łyżek zalewy oliwnej z suszonych pomidorów i zblenduj mikserem na jednolitą masę.
-
Sprawdź jej smak, w razie konieczności lekko ją osól.
-
Wykonanym farszem nadziewaj pierogi.
Przygotowanie ciasta na pierogi orkiszowe:
-
Mąki przesiej przez sito, umieść w misie.
-
Dodaj oliwę z oliwek.
-
Włącz mikser, miksując, stopniowo dodawaj gorącą wodę.
-
Na początku nie dotykaj masy rękoma, bo jest bardzo gorąca.
-
Mieszaj mikserem do wstępnego połączenia składników.
-
Kiedy masa się przestudzi, wyjmij ją z misy i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Masę podziel na 4 części.
-
Przykryj ją ręcznikiem lub folią spożywczą, zostaw na 20-30 min, aby odpoczęła.
-
Następnie wałkuj ja partiami i wycinaj kółka za pomocą szklanki.
-
Nadziewaj przygotowanym farszem.
-
Pamiętaj, aby przygotowane pierogi przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły.
Wykończenie:
-
W garnku zagotuj wodę, osól ją i wrzuć pierogi.
-
Gotuj, aż do ich wypłynięcia na powierzchnię, po chwili wyjmij je łyżką cedzakową.
-
Podawaj z sosem np. tysiąca wysp.
-
Nadmiar pierogów wystudź i zamróź.
Sos tysiąca wysp:
-
Jogurt wymieszaj z majonezem i koncentratem pomidorowym lub ketchupem.
-
Dodaj paprykę słodką, ostrą i szczyptę soli.
-
Podawaj do pierogów.
Porcje 33
- Ilość na porcję
- Kalorie 552kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 17g27%
- Węglowodanów Całkowicie 85g29%
- Błonnik pokarmowy 8g32%
- Białko 19g38%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.