Zupa krem z brokułu
Składniki potrzebne do wykonania zupy brokułowej:
Składniki główne zupy dyniowej:
Dodatki do ozdobienia zupy brokułowej (do jednej porcji):
Wykonanie zupy brokułowej:
Poszczególne kroki:
-
Warzywa korzeniowe umyj, obierz, opłucz, następnie pokrój w średnią kostkę. Brokuł umyj i podziel na różyczki.Warzyw nie trzeba kroić starannie, wszystko i tak będzie blendowane.
-
Na patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek, dodaj cebulę, chwilę podsmażaj. Do podsmażonej cebuli dodaj warzywa korzeniowe (ziemniaka, marchewkę, pietruszkę, seler) i podsmażaj chwilę.
-
Następnie zalej wszystko ok. 2 szklankami wody (ok. 350-500 ml wody, tak, aby warzywa były przykryte. Za pomocą wody, dobierz pożądaną gęstość zupy).
-
Dodaj brokuł podzielony na różyczki. Gotuj do miękkości. Zupę zblenduj na gładki krem.
-
Podawaj z jogurtowym kleksem, pestkami dyni oraz czarnuszką.
Z podanych składników wyjdą ok. 3-4 porcje po 400-500 ml. Kaloryczność jednej porcji zupy z dodatkami wynosi ok. 350 kcal.
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 330kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 16g25%
- Węglowodanów Całkowicie 37g13%
- Błonnik pokarmowy 11g44%
- Białko 15g30%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Zupa z brokułu może być też podana z pieczywem i stanowić doskonały lunch do pracy.
Instytucje naukowe zajmujące się żywieniem człowieka zalecają spożywanie minimum 500 g warzyw i owoców każdego dnia.
Taka porcja brokuła dostarcza zaledwie 150 kcal.
Brokuł ma niską kaloryczność, dzięki czemu doskonale zwiększa objętość dania, nie zwiększając tym samym znacząco jego kaloryczności.
Propozycja podania: