Tortilla na omlecie z dodatkami
Tortilla na omlecie z dodatkami to szybkie i pożywne danie, bogate w białko i warzywa. Tortilla może zastąpić tradycyjne pieczywo. Jeden placek Tortilli o masie 60 g dostarcza około 184 kcal. Warto przed zakupem sprawdzić skład tortilli.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
Składniki główne:
Wykonanie dania:
Poszczególne kroki:
- Jajka dobrze umyj.
- Warzywa umyj, pokrój.
- Patelnie wysmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek.
- Jajka wbij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu oraz ziół prowansalskich (możesz użyć dowolnych ulubionych). Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowane jajka wylej równomiernie na rozgrzaną patelnię, dodaj pokrojoną paprykę oraz starty parmezan, poczekaj chwilę, aż jajka lekko się zetną.Aby potrawy nie przypalić, trzymaj ją na niewielkim ogniu.
- Następnie na lekko podsmażonym omlecie wyłóż całą tortillę, dobrze ją dociskając do omletu, podsmażaj jeszcze chwilę, następnie obróć danie na drugą stronę (tortillą do dołu).
- Na jajku wyłóż plasterki sera.
- Następnie zwiń tortillę na połowę, dobrze dociśnij i podsmażaj jeszcze chwilę z obu stron do lekkiego zarumienienia.
- Podawaj z dowolnymi warzywami.
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 563kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 31g48%
- Węglowodanów całkowicie 40g14%
- Błonnik pokarmowy 6.3g26%
- Białko 33g66%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.