Toskańska zupa z ciecierzycą
Szybka, sycąca zupa z ciecierzycą, która jest dość popularna w różnych wariantach w słonecznej Toskanii. Ciecierzyca to roślina strączkowa będąca dobrym źródłem sycącego białka.
Składniki zupy toskańskiej:
Do wykonania zupy potrzeba:
Wykonanie zupy toskańskiej:
Poszczególne kroki:
-
Wszystkie warzywa dobrze umyj, obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj drobno lub użyj praski do czosnku. Ciecierzycę konserwową przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.
-
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cebulę do lekkiego zarumienienia, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, po chwili dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Wszystko razem chwilę jeszcze podsmażaj.
-
Następnie dodaj 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego (jeśli nie masz bulionu to, możesz użyć bulionu płynnego ze słoiczka o dobrym składzie).
Ilością dodanego płynu możesz zmieniać gęstość zupy. -
Zupę zagotuj. Wsyp ciecierzycę i suchy makaron i wszystko gotuj pod przykryciem do zmięknięcia makaronu przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa jest za gęsta, to dodaj pół szklanki lub szklankę wody.
-
Zupę podawaj z parmezanem i świeżą bazylią.
Wskazówka: jeśli musisz uważać na indeks glikemiczny potrawy, to makaron ugotuj osobno i dodawaj go do podgrzanej porcji zupy.
Porcje 3
- Ilość na porcję
- Kalorie 488kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 15g24%
- Węglowodanów Całkowicie 72g24%
- Błonnik pokarmowy 11g44%
- Białko 20g40%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.