Pasta a’la paprykarz
Szybka i prosta do wykonania pasta. Dodatek ciecierzycy sprawi, że będzie miała więcej białka, co da większy efekt sycący. Świetnie do niej pasują różne dodatki warzywne.
Składniki potrzebne do wykonania pasty:
Składniki główne:
Dodatki:
Wykonanie pasty:
Poszczególne kroki:
-
Warzywa umyj, osusz.
-
Ciecierzycę z puszki lub ze słoiczka opłucz dobrze z zalewy.
-
Cebulę pokrój w drobne piórka.
-
Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce.
-
Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, ugotuj ją zgodnie z zaleceniem producenta.
-
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej cebulę. Następnie do lekko podsmażonej cebuli dodaj resztę startych warzyw i przyprawy. Następnie dodaj 3-4 łyżki wody i wszystko duś chwilę, do miękkości warzyw.
-
W misce umieść ugotowaną kaszę jaglaną, 3 łyżki przecieru pomidorowego, ciecierzycę i duszone warzywa z patelni. Wszystko razem zblenduj. W razie konieczności dodaj soli i więcej przypraw, ponownie zblenduj.Pasty starczy na 3-4 porcje.
Wartości odżywcze
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 150kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 6g10%
- Węglowodanów Całkowicie 20g7%
- Błonnik pokarmowy 4g16%
- Białko 4g8%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.