Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem, szybki i smaczny obiad

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Bardzo szybkie danie do wykonania. Suszone pomidory w połączeniu ze szpinakiem i parmezanem dają pyszne połączenie. Samo przygotowanie dania jest proste i szybkie.
Czas Przygotowania 5 minut Czas Gotowania 20 minut Czas całkowity 25 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: 670 na jedną porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania dania:

Składniki główne:

Dodatki:

Wykonanie dania:

Poszczególne kroki:

  1. Cebulę pokrój w drobne piórka.
  2. Pomidorki suszone wyjmij z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni.
  4. Podsmaż cebulę do lekkiego zrumienienia.
  5. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać.
  6. Wszystko razem chwilę podsmażaj na patelni do zarumienienia.
  7. Dodaj szpinak mrożony i przyprawy. Wszystko razem duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu do pełnego roztopienia szpinaku.
  8. Następnie ugotuj wybrany makaron zgodnie z zaleceniem producenta.
    Uważaj, aby nie rozgotować makaronu, bo będzie wtedy miał wyższy indeks glikemiczny. Najlepiej użyj makaronu pełnoziarnistego, jeśli chcesz podnieść zawartość białka w daniu, to użyj makaronu z ciecierzycy lub soczewicy.
  9. Do szpinaku dodaj starty parmezan, pomidory suszone, wszystko dokładnie wymieszaj, możesz dodać również pół chochli wody po gotowaniu makaronu (sos będzie wtedy bardziej gęsty i lepiej połączy się z makaronem). Jeśli trzeba to dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. Ugotowany makaron wyłóż na patelnię z przygotowanym szpinakiem, wszystko razem dobrze wymieszaj, wyłóż na talerz.
  11. Do dania można dodać jeszcze świeże pomidorki koktajlowe i oliwki np. czarne.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 690kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 23g36%
Węglowodanów Całkowicie 103g35%
Błonnik pokarmowy 12g48%
Białko 26g52%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania