Makaron ze szpinakiem i parmezanem
Bardzo szybkie danie do wykonania. Suszone pomidory w połączeniu ze szpinakiem i parmezanem dają pyszne połączenie. Samo przygotowanie dania jest proste i szybkie.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
Składniki główne:
Dodatki:
Wykonanie dania:
Poszczególne kroki:
-
Cebulę pokrój w drobne piórka.
-
Pomidorki suszone wyjmij z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
-
Rozgrzej oliwę na patelni.
-
Podsmaż cebulę do lekkiego zrumienienia.
-
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.Jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać.
-
Wszystko razem chwilę podsmażaj na patelni do zarumienienia.
-
Dodaj szpinak mrożony i przyprawy. Wszystko razem duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu do pełnego roztopienia szpinaku.
-
Następnie ugotuj wybrany makaron zgodnie z zaleceniem producenta.Uważaj, aby nie rozgotować makaronu, bo będzie wtedy miał wyższy indeks glikemiczny. Najlepiej użyj makaronu pełnoziarnistego, jeśli chcesz podnieść zawartość białka w daniu, to użyj makaronu z ciecierzycy lub soczewicy.
-
Do szpinaku dodaj starty parmezan, pomidory suszone, wszystko dokładnie wymieszaj, możesz dodać również pół chochli wody po gotowaniu makaronu (sos będzie wtedy bardziej gęsty i lepiej połączy się z makaronem). Jeśli trzeba to dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Ugotowany makaron wyłóż na patelnię z przygotowanym szpinakiem, wszystko razem dobrze wymieszaj, wyłóż na talerz.
-
Do dania można dodać jeszcze świeże pomidorki koktajlowe i oliwki np. czarne.
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 690kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 23g36%
- Węglowodanów Całkowicie 103g35%
- Błonnik pokarmowy 12g48%
- Białko 26g52%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.