Nowa wersja strony i darmowy jadłospis 5 dniowy

Dietetyk nie tylko musi być na bieżąco z nowymi badaniami naukowymi, ale również musi się stale dokształcać z zakresu nowych technologii. Dla mnie zapoznanie się z WordPress i stworzenie tej strony od A do Z samej przy znaczącej pomocy technicznej mojego męża było nie lada wyzwaniem, ale nie żałuję, że je podjęłam. Choć były ciężkie, a nawet bardzo ciężkie i frustrujące momenty!

Znacząco wzbogaciło to moje doświadczenie i oswoiło z szybko rozwijającą się technologią. Nie było to łatwe zadanie, miejscami było ogromnie trudne i wyczerpujące.

Budowanie tej strony było ogromnym przedsięwzięciem z wieloma etapami. Proces budowy składał się z małych celów z racji, że była to moja pierwsza styczność z pojęciami takimi jak: WordPress, CSS, HTML, server, hosting…itd. Wyjście z bańki dietetycznej, gdzie wszystkie słowa są dla mnie zrozumiałe, było związane z wyjściem ze strefy komfortu i oswojeniem czegoś nowego, nieznanego. Proces nauki nowych rzeczy był długotrwały, męczący, robiony po godzinach, kosztem robienia innych dużo ciekawszych rzeczy. Zawsze nauka czegoś nowego będzie wiązała się z wykonaniem odpowiedniej ilości pracy, odpowiedniej ilości podknięć, ale satysfakcja na końcu drogi, kiedy umiemy coś nowego, jest pięknym uczuciem i uczy nas samoskutecznośći.

Dlatego warto się uczyć, robić coś nowego, wprowadzać zmiany w swoim życiu, ważne jest też, aby powoli oswajać nowości i nie wymagać od siebie za dużo na samym początku drogi i dać sobie przestrzeń na błędy w procesie uczenia.

Nowa wersja strony znacząco się różni się od tej starej nie tylko wyglądem, ale także parametrami. Jest szybsza, ładuje się znacznie lepiej i wydajniej.

Poniżej porównanie działania starej i nowej wersjo strony w GTmetrix (narzędzie służące do analizy wydajności stron).

Stara wersja strony w GTmetrix
Nowa wersja strony w GTmetrix

Z racji, że lubię się dzielić darmową wiedzą z okazji powstania nowej wersji strony, przygotowałam darmowy 5- dniowy jadłospis zawierający przepisy opublikowane na stronie.

Darmowy 5 dniowy jadłospis:

  • Dostarcza 1800 kcal i składa się z 4 posiłków: Śniadanie dostarcza średnio 600 kcal, Lunch ok. 300 kcal, Obiad ok. 600 kcal, Kolacja ok. 300 kcal (możesz dołożyć 5 posiłek, aby zwiększyć kaloryczność jadłospisu, jeśli tego potrzebujesz),
  • Dostarcza ok. 20% białka ( średnio 88 g): białko pochodzi głównie z takich produktów jak: ryby, tofu, rośliny strączkowe np. ciecierzyca, produkty nabiałowe (skyr, jogurt naturalny),
  • Dostarcza 45% węglowodanów (średnio 210 g): dominują węglowodany złożone znajdujące się w : płatkach owsianych, kaszach, warzywach,
  • Dostarcza 37 g błonnik pokarmowego, który reguluję pracę jelit, zapobiega zaparciom i chorobom metabolicznym,
  • Dostarcza ok. 35% tłuszczów (średnio 71 g): głownie są to tłuszcze jedno i wielonienasycone o działaniu przeciwzapalnych, których źródłem są takie produkty jak: orzechy włoskie, oliwa z oliwek, siemienie lniane,
  • Jest bogaty w Wapń i Białko,
  • Ma niski Indeks Glikemiczny (średnio 44) i Ładunek Glikemiczny (średnio 72),
  • Dostarcza produktów funkcjonalnych np. oliwę z oliwek, płatki owsiane, cynamon, orzechy włoskie, dostarcza również dużo warzyw i owoców, dzięki czemu zawiera antyoksydanty i ma działanie przeciwzapalne,
  • Jest fleksitariański,
  • Jest szybki, łatwy w przygotowaniu,
  • Zawiera zdjęcia potraw i dodatkowe porady,
  • Zawiera listę zakupów.

Zamiany produktów w jadłospisie

Jadłospis możesz dostosować do swoich preferencji, np. mleko krowie możesz zamienić na roślinne, jeśli chcesz utrzymać niski indeks glikemiczny użyj napoju migdałowego. Pamiętaj, aby zamienniki mleka wybierać takie, które są wzbogacone (fortyfikowane w wapń).

Łososia w jadłospisie możesz zamienić na inną rybę najlepiej również tłustą.

Jeśli jesz mięso, to w przepisach, gdzie np. znajduje się tofu zamień je na kurczaka lub indyka.

Informacja: Prezentowany jadłospis ma charakter wyłącznie przykładowy i nie stanowi produktu leczniczego. Nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia, ani zapobiegania jakimkolwiek chorobom. Zalecam konsultację z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem jakichkolwiek znaczących zmian w diecie.

Podobne wpisy