Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Rozgrzewająca zupa krem na jesienne dni. Dynia to jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw do wykorzystania w kuchni. Można z niej zrobić wszechstronne dania bogate w beta-karoten, ale również luteinę i zeaksantynę (są one bardzo ważne dla narządu wzroku). Z pewnością jest to warzywo, które powinno zagościć w Twojej kuchni na stałe.
Czas Przygotowania 15 minut Czas Gotowania 30 minut Czas całkowity 45 minut Trudność: Początkujący Porcje: 4 Kalorie: ok. 510 kcal na 1 porcję Najlepsza pora roku: Jesień

Składniki potrzebne do wykonania zupy dyniowej:

Składniki główne zupy dyniowej:

Dodatki do ozdobienia zupy dyniowej (do jednej porcji):

Wykonanie zupy dyniowej:

Poszczególne kroki:

  1. Warzywa umyj, obierz, opłucz, następnie pokrój w średnią kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
    Warzyw nie trzeba kroić starannie, wszystko i tak będzie blendowane.
  2. Na patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek,  podsmaż cebulę i pokrojony w plastry czosnek (czosnek dodaj trochę później, aby się nie przypalił). Dodaj resztę warzyw i wszystko razem podsmażaj chwilę.

    Wskazówka: jeśli chcesz, aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dynię piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół, przez ok 40 minut (do miękkości miąższu), aby przygotować z niej puree. Jeśli nie masz na to czasu, podsmażaj dynię razem z resztą warzyw.
  3. Dodaj przyprawy: kurkuma 0,5-1 łyżeczka (wedle uznania), słodką paprykę 1 łyżeczka, sól. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Następnie zalej wszystko ok 350-500 ml wody (tak, aby warzywa były przykryte. Za pomocą wody, dobierz pożądaną gęstość zupy). Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość zblenduj na gładki krem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pestkami dyni.
    Z podanych składników wyjdą ok 4 porcje po 550-750 ml (w zależności od zużytej wody do wykonania zupy).
Wartości odżywcze

Porcje 4


Ilość na porcję
Kalorie 509kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 28g44%
Węglowodanów Całkowicie 58g20%
Błonnik pokarmowy 12g48%
Białko 13g26%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Zupa z dyni może być też podana z pieczywem i stanowić doskonały lunch do pracy.
Instytucje naukowe zajmujące się żywieniem człowieka zalecają spożywanie minimum 500 g warzyw i owoców każdego dnia.
Taka porcja dyni zwyczajnej dostarcza zaledwie 130 kcal, a dyni piżmowej – 225 kcal.

Dynia ma niską kaloryczność, dzięki czemu doskonale zwiększa objętość dania, nie zwiększając tym samym znacząco kaloryczności dania.

 

Dynia

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa