Miesiące letnie to najlepszy czas na korzystanie z dobrodziejstw lata. Placuszki, na które przepis znajduje się poniżej są proste i szybkie w wykonaniu, zawierają optymalną ilość białka. Można stworzyć do nich pyszny sos na bazie truskawek czy innych letnich owoców. Można wykonać od razu większą ilość placuszków i je schłodzić oraz zamrozić i wykorzystać na śniadanie w bardziej zabiegane dni.
Puszyste placuszki z sosem truskawkowym
Składniki potrzebne do wykonania puszystych placuszków:
Do wykonania puszystych placuszków potrzeba:
Do wykonania sosu malinowego potrzeba:
Wykonanie puszystych placuszków:
Poszczególne kroki:
-
Białko jaja oddziel od żółtka.
-
Do białka dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.
-
W misce umieść: żółtko jaja, mąki, opakowanie serka skyr, łyżeczkę oliwy. Wszystko dobrze wymieszaj.
-
Do wymieszanej masy dodaj ubite białka. Wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką.
-
Na patelni rozsmaruj niewielką ilość oliwy z oliwek, patelnię rozgrzej i łyżką umieszczaj na niej ciasto.
-
Placuszki smaż na niewielkim ogniu z obu stron.Wskazówki: Możesz użyć skyra waniliowego lub zwykłego. Do zwykłego możesz dodać łyżeczkę erytrytolu. Jeśli chcesz mieć bardziej lekkostrawną wersję placuszków, to mąkę pełnoziarnistą zastąp zwykłą mąką.
Wykonanie sosu truskawkowego:
-
Składniki zblenduj.Truskawki możesz zamienić na dowolny owoc jagodowy: porzeczki, maliny, borówki lub wiśnie.
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 420kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 17g27%
- Węglowodanów Całkowicie 47g16%
- Błonnik pokarmowy 3g12%
- Białko 30g60%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.