Włoskie produkty warte wprowadzenia do codziennego żywienia

Kuchnia włoska oparta jest na zasadach diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za jedną z najzdrowszych diet świata [1].

Jest to również najbardziej popularna i doceniana kuchnia na świecie. Należy podkreślić, że jest ona różna w różnych regionach Włoch.

Najbardziej kojarzoną z Włochami potrawą jest pizza, jednak warto zwrócić uwagę, że ta kuchnia jest źródłem wielu wartościowych produktów i przepisów, które doskonale wzbogacą naszą dietę.

Kuchnia włoska jest tak bardzo popularna, że charakterystyczne dla niej produkty znajdziemy również w wielu dyskontach w Polsce i warto z tego korzystać.Ciekawostką jest, że UNESCO wpisało dietę śródziemnomorską w 2010 i ponownie w 2013 na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości [2,3].

Najbardziej znane produkty w kuchni włoskiej to: czosnek, bazylia, oregano, tymianek i wszechobecna w przepisach oliwa z oliwek [4].

Kuchnia włoska słynie z tego, że opiera się na produktach świeżych przede wszystkim na warzywach i przyprawach.

Znaczną część przepisów włoskich charakteryzuje się prostota przygotowania, niewielką ilością składników, ale o bardzo wysokiej jakości.

Oto 5 produktów pochodzenia włoskiego, które mogą zwiększyć walory zdrowotne diety i pełnić funkcję produktów funkcjonalnych.

Oliwa z oliwek extra virgin – jest jednym z kluczowych składników diety śródziemnomorskiej, cenionym za swoje właściwości przeciwzapalne i zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL), przy jednoczesnym podnoszeniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole, oliwa z oliwek może wspomagać zdrowie serca i układu krążenia. Przeczytaj o oliwie z oliwek i diecie śródziemnomorskiej.

Pomidory San Marzano – charakteryzujące się niską zawartością wody i wysoką zawartością likopenu, antyoksydantu, który może zmniejszać ryzyko chorób serca i chorób nowotworowych. Pomidory te są często używane w sosach i pastach pomidorowych, będących podstawą wielu włoskich dań.

Orzechy włoskie – są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają korzystny wpływ na zdrowie mózgu, mogą zmniejszać ryzyko chorób serca. Orzechy włoskie są również bogate w antyoksydanty, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym.

Czarny ryż Venere – rzadki gatunek ryżu pochodzący z Włoch, wyróżniający się czarnym kolorem i orzechowym smakiem. Jest bogaty w białko, błonnik, żelazo i antyoksydanty, zwłaszcza antocyjaniny, które mogą przyczyniać się do ochrony przed chorobami serca i niektórymi chorobami nowotworowymi.

Ser Parmigiano-Reggiano – twardy, dojrzewający ser, bogaty w białko, wapń i fosfor, które są kluczowe dla zdrowych kości i zębów. Jego intensywny smak sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw, pozwalając jednocześnie na ograniczenie ilości soli. Warto go stosować w umiarkowanych ilościach, gdyż oprócz opisanych korzyści zawiera dużo tłuszczu, ale jego dodatek w ilości 10-20 g do potrawy znacząco poprawi intensywność jej smaku.

Każdy z tych produktów może wnosić unikalne korzyści dla zdrowia, będąc przy tym smacznym dodatkiem do codziennej diety.

Taki jest twój ulubiony produkt lub przepis?

Oliwka
Oliwka

Piśmiennictwo:

  1. Vitiello V., Germani A., et al. The new modern mediterranean diet Italian pyramid. Ann Ig 2016; 28: 179-186.
  2. Ferre M.G, Willett W.C.: The Mediterranean diet and health: a comprehensive overview. J Intern Med  2021 Sep;290(3):549-566.  doi: 10.1111/joim.13333. Epub 2021 Aug 23.
  3. Esposito K., Maiorino M, et al. A journey into a Mediterranean diet and type 2 diabetes: a systematic review with meta-analyses. BMJ Open . 2015 Aug 10;5(8):e008222.  doi: 10.1136/bmjopen-2015-008222.
  4. Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 3, s. 30-39.

Podobne wpisy