Spaghetti z mięsem mielonym z indyka
Danie jest smaczne i proste, a co ważne bardzo szybkie w przygotowaniu. Objętość sosu można zwiększyć, dodając większą ilość warzyw. Makaron ugotowany zgodnie z włoską zasadą al dente (czyli na ząb) będzie sycić na dłużej. Dodanie świeżych ziół, a najlepiej bazylii nada daniu zupełnie nowy wymiar smakowy. Buon Appetito! (Smacznego!)
Składniki potrzebne do wykonania dania:
Składniki główne:
Dodatki:
Wykonanie spaghetti:
Poszczególne kroki:
-
Warzywa umyj, osusz.
-
Paprykę pokrój w kwadraty, cebulę w drobne piórka.
-
Rozgrzej oliwę na patelni.
-
Podsmaż cebulę do lekkiego zrumienienia. Dodaj pokrojona paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i mięso mielone. Wszystko razem chwilę podsmażaj na patelni do zarumienienia mięsa.Jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać
-
Dodaj przyprawy. Z przypraw polecam: bazylię, oregano, paprykę słodką, paprykę ostrą, dodaj wedle uznania.
-
Następnie dodaj całą puszkę pomidorów krojonych, sól.
-
Duś danie przez około 20 minut.
-
W międzyczasie makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.Uważaj, aby nie rozgotować makaronu, bo będzie wtedy miał wyższy indeks glikemiczny.
-
Ugotowany makaron wyłóż na patelnię z przygotowanym sosem, wszystko razem dobrze wymieszaj, wyłóż na talerz, posyp parmezanem i pestkami dyni.
-
Do dania można dodać jeszcze świeże pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię.
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 693kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 24g37%
- Węglowodanów Całkowicie 88g30%
- Błonnik pokarmowy 14g57%
- Białko 42g84%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.