Sernik z serka skyr
Lekki deser wykonany z serka islandzkiego skyr.
W skład sernika wchodzi serek skyr, który zawiera 18 g białka w opakowaniu o gramaturze 150 g i 0 g tłuszczu. Jest to wartościowy produkt spożywczy, za pomocą którego doskonale może uzupełnić białko w diecie zwłaszcza u osób starszych czy pacjentów wymagających rekonwalescencji żywieniowej.
Składniki
Do wykonania deseru potrzeba:
Wykonanie sernika ze skyra:
Poszczególne kroki:
-
Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół.
-
Czekoladę posiekaj nożem na drobne wiórki.
-
Żółtka oddziel od białek.
-
Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą i sztywną pianę.
-
W misce umieść żółtka, budyń, skyr waniliowy (można użyć zwykłego i dodać trochę cukru waniliowego), erytrytol, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ubite białka i masę powoli i dokładnie wymieszaj.
-
Masę przełóż do formy lub naczynia żaroodpornego. Wyłóż na ciasto wybrane owoce jagodowe.
-
Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 20 min do zarumienienia.
Sernik jest bardzo lekki i delikatny. Do jego wykonania możesz użyć dowolnych owoców jagodowych.
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 415kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 13g20%
- Węglowodanów Całkowicie 48g16%
- Błonnik pokarmowy 2.5g10%
- Białko 32g64%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.