Letnia sałata z arbuza i fety

Letnia sałatka z arbuza i fety
Letnia sałatka z arbuza i fety

Bardzo prosta sałatka z arbuza i sera feta. Doskonała na upały. Może stanowić lekką kolację w upalne dni.

Arbuz zawiera duże ilości wody i składników mineralnych, jego słodkość doskonale łączy się ze słonym serem feta.

Czas Przygotowania 10 minut Czas całkowity 10 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: ok. 350 kcal na porcję Najlepsza pora roku: Lato

Składniki potrzebne do wykonania pysznej letniej sałatki arbuzowej:

Składniki główne:

Wykonanie letniej sałatki z arbuza i fety:

  1. Arbuza umyj, obierz ze skóry, wybierz pestki.
  2. Ser feta pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Liście bazylii i mięty posiekaj na mniejsze kawałki.
  4. Pistacje lub inne orzechy rozdrobnij na mniejsze kawałki.
  5. Składniki wymieszaj, dodaj sok z cytryny, pieprz.
    Wskazówka: można użyć oliwy z oliwek smakowej np. cytrynowej.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 342kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 22g34%
Węglowodanów Całkowicie 22g8%
Błonnik pokarmowy 2g8%
Białko 16g32%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania Letnia sałatka z arbuza i fety
Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w owoce, Szybkie dania, Dania bogate w białko, Dania bezglutenowe, Dania o niskim indeksie glikemicznym