Wersja “ONA” na słodko z owocami.
Uwagi do przepisu:
Do wykonania Dutch Baby najlepiej nadaje się mąka pszenna typu 500, jednak warto do niej dodać trochę mąki pełnoziarnistej. Jeśli takiej nie masz, to możesz użyć tylko jasnej pszennej lub orkiszowej.
Jeśli nie masz żeliwnej patelni, która można używać w piekarniku, to możesz użyć naczynia żaroodpornego.
Na zdjęciu użyto żeliwnej patelni o średnicy 16 cm.
Składniki do przygotowania Dutch Baby powinny mieć temperaturę pokojową.
Dutch Baby najlepiej smakuje na gorąco. Po wyjęciu z piekarnika może lekko opaść. Ma teksturę budyniu.
Jest on doskonałą alternatywą dla klasycznych naleśników.
Resztę owoców dodaj do Dutch Baby po upieczeniu jako dodatek.
Opcjonalnie naleśnik możesz oprószyć niewielką ilością cukru pudru.
Dutch Baby “Ona”
Dutch Baby to pyszny naleśnik. Można go wykonać w kilka chwil z użyciem dowolnych dodatków.
Dutch Baby "Ona" to propozycja na słodko. Na stronie znajduje się również wersja "ON" na słono.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
Składniki główne:
Dodatki:
Wykonanie Dutch Baby na słodko:
Poszczególne kroki:
-
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Grzanie góra-dół. Do nagrzewającego się piekarnika włóż żeliwną patelnię (lub naczynie żaroodporne), aby mocno się nagrzała.
-
Mąki przesiej przez sito.
-
W naczyniu zmiksuj ze sobą jaja i mleko.
-
Następnie dodaj szczyptę soli, cukru lub erytrytolu oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj razem na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na 10-15 min np. na czas nagrzewania piekarnika.
-
Rozgrzaną patelnię wyjmij z piekarnika (uważaj, aby się nie oparzyć jest ona bardzo gorąca) i posmaruj ją dobrze oliwą lub innym olejem.
-
Odstane ciasto przemieszaj przed wylaniem na patelnię.
-
Ciasto wylej na patelnię.
-
Wyłóż dodatki owoców. Pamiętaj, aby do ciasta nie dodawać zbyt dużo owoców.
-
Piecz 20 minut.
-
Dodaj resztę dodatków.
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 440kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 17g27%
- Węglowodanów Całkowicie 57g19%
- Błonnik pokarmowy 6g24%
- Białko 22g44%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Propozycja podania: