Placuszki bananowo-cynamonowe

Placuszki bananowo-cynamonowe
Czas Przygotowania 10 minut Czas całkowity 10 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie: 373 na 1 porcję Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania placuszków bananowo-cynamonowych:

Składniki główne:

Dodatki:

Wykonanie placuszków cynamonowo-bananowych:

Poszczególne kroki:

  1. Do miseczki wsyp płatki owsiane, wbij całe jajka i banana, dodaj cynamon. Wszystkie składniki lekko zblenduj do połączenia się składników (można również wszystko rozdrobnić i rozprowadzić widelcem).
  2. Patelnię wysmaruj lekko oliwą z oliwek (lub olejem rzepakowym).

  3. Patelnię rozgrzej, masę wykładaj łyżką na patelnię, następnie zmniejsz ogień, aby placki się nie przypaliły.
  4. Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia. Z przepisu wyjdzie 8 placuszków wielkości łyżki.
    Placuszki podawaj z owocami (dobrze smakują z pomarańczą) oraz jogurtem naturalnym lub skyrem (jeśli chcesz zwiększyć ilość łatwo przyswajalnego białka w diecie). Można użyć również jogurtów roślinnych. Jogurt naturalny lub skyr można również zblendować z owocami i polać placuszki. Do podsmażania placuszków idealnie nadaje się oliwa o smaku pomarańczowym.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 373kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 11g17%
Węglowodanów Całkowicie 51g17%
Błonnik pokarmowy 5.5g22%
Białko 21g42%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

 Placuszki bananowo-cynamonowe-propozycja podania.

Placuszki bananowo-cynamonowe

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w owoce, Szybkie desery