Placuszki bananowo-cynamonowe
Szybkie i smaczne placuszki z zaledwie kilku składników.
Składniki potrzebne do wykonania placuszków bananowo-cynamonowych:
Składniki główne:
Dodatki:
Wykonanie placuszków cynamonowo-bananowych:
Poszczególne kroki:
-
Do miseczki wsyp płatki owsiane, wbij całe jajka i banana, dodaj cynamon. Wszystkie składniki lekko zblenduj do połączenia się składników (można również wszystko rozdrobnić i rozprowadzić widelcem).
-
Patelnię wysmaruj lekko oliwą z oliwek (lub olejem rzepakowym).
-
Patelnię rozgrzej, masę wykładaj łyżką na patelnię, następnie zmniejsz ogień, aby placki się nie przypaliły.
-
Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia. Z przepisu wyjdzie 8 placuszków wielkości łyżki.Placuszki podawaj z owocami (dobrze smakują z pomarańczą) oraz jogurtem naturalnym lub skyrem (jeśli chcesz zwiększyć ilość łatwo przyswajalnego białka w diecie). Można użyć również jogurtów roślinnych. Jogurt naturalny lub skyr można również zblendować z owocami i polać placuszki. Do podsmażania placuszków idealnie nadaje się oliwa o smaku pomarańczowym.
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 373kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 11g17%
- Węglowodanów Całkowicie 51g17%
- Błonnik pokarmowy 5.5g22%
- Białko 21g42%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Placuszki bananowo-cynamonowe-propozycja podania.