Dutch Baby na słodko „Ona”

Porcje: 1 Czas całkowity: 25 minut Trudność: Początkujący
Dutch Baby "Ona" to propozycja tego naleśnika na słodko.

Dutch Baby na słodko „Ona” – słodka wariacja na temat pieczonego naleśnika

Dutch Baby na słodko „Ona” to pieczony naleśnik o puszystej konsystencji, wywodzący się z kuchni niemieckiej, a spopularyzowany w Stanach Zjednoczonych. Wersja „Ona” to słodka propozycja tego dania, idealna na śniadanie lub deser, z dodatkiem świeżych owoców, takich jak maliny i nektarynki.

Wersja "ONA" na słodko z owocami. Przepis na blogu smako-kształcenie.
Wersja „ONA” na słodko z owocami. Przepis na blogu smako-kształcenie.

Składniki i wartości odżywcze w Dutch Baby „Ona”

  • Jajka: Dostarczają pełnowartościowego białka oraz witamin, takich jak B12 i D, wspierających funkcjonowanie układu nerwowego i zdrowie kości.
  • Mąka pszenna i orkiszowa pełnoziarnista: Mąka pełnoziarnista jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości.
  • Mleko lub napój roślinny: Wybór mleka wpływa na zawartość białka i wapnia w daniu; napoje roślinne mogą dostarczać dodatkowych składników odżywczych, w zależności od rodzaju.
  • Erytrytol lub cukier: Erytrytol to naturalny słodzik o niskiej kaloryczności, nie wpływający na poziom glukozy we krwi, co czyni go odpowiednim dla osób dbających o linię.
  • Maliny: Bogate w witaminę C i błonnik, dodają świeżości i lekkiej kwasowości, uzupełniając słodycz naleśnika.
  • Nektarynki: Źródło witamin A i C oraz błonnika, wprowadzają soczystość i naturalną słodycz do dania.

Przygotowanie i podanie Dutch Baby „Ona”

Dutch Baby „Ona” przygotowuje się poprzez połączenie składników w jednolitą masę, którą następnie wylewa się na rozgrzaną patelnię żeliwną lub naczynie żaroodporne i piecze w wysokiej temperaturze. Dzięki temu naleśnik zyskuje puszystą konsystencję i lekko chrupiące brzegi.

Po upieczeniu danie można udekorować świeżymi owocami, takimi jak maliny i nektarynki, oraz opcjonalnie oprószyć niewielką ilością cukru pudru. Podawane na gorąco, stanowi sycący posiłek, który można modyfikować według własnych upodobań, dodając ulubione owoce, jogurt naturalny czy syrop klonowy.

Korzyści zdrowotne

Wykorzystanie mąki pełnoziarnistej oraz dodatków takich jak świeże owoce podnosi wartość odżywczą dania, dostarczając błonnika, witamin i minerałów. Dzięki temu Dutch Baby „Ona” może być smaczną i wartościową alternatywą dla tradycyjnych naleśników, wpisującą się w zrównoważoną dietę.

Wypróbuj ten przepis, aby cieszyć się słodką wersją klasycznego Dutch Baby, dostosowaną do Twoich kulinarnych preferencji!

Uwagi do przepisu

  • Do wykonania Dutch Baby najlepiej nadaje się mąka pszenna typu 500, jednak warto do niej dodać trochę mąki pełnoziarnistej. Jeśli takiej nie masz, to możesz użyć tylko jasnej pszennej lub orkiszowej.
  • Jeśli nie masz żeliwnej patelni, która można używać w piekarniku, to możesz użyć naczynia żaroodpornego.
  • Na zdjęciu użyto żeliwnej patelni o średnicy 16 cm.
  • Składniki do przygotowania Dutch Baby powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Dutch Baby najlepiej smakuje na gorąco. Po wyjęciu z piekarnika może lekko opaść. Ma teksturę budyniu.
  • Jest on doskonałą alternatywą dla klasycznych naleśników.
  • Resztę owoców dodaj do Dutch Baby po upieczeniu jako dodatek.
  • Opcjonalnie naleśnik możesz oprószyć niewielką ilością cukru pudru.

Koniecznie wypróbuj również wersję na słono Duch baby „On”.

Dutch Baby na słodko „Ona”

Dutch Baby to pyszny naleśnik. Można go wykonać w kilka chwil z użyciem dowolnych dodatków.
Dutch Baby "Ona" to propozycja na słodko. Na stronie znajduje się również wersja "ON" na słono.

Czas Przygotowania 5 minut Czas Gotowania 20 minut Czas całkowity 25 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 1 porcja 440 kcal, bez dodatku cukru Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki potrzebne do wykonania dania:

Dodatki:

Wykonanie Dutch Baby na słodko:

Poszczególne kroki:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Grzanie góra-dół. Do nagrzewającego się piekarnika włóż żeliwną patelnię (lub naczynie żaroodporne), aby mocno się nagrzała.
  2. Mąki przesiej przez sito.
  3. W naczyniu zmiksuj ze sobą jaja i mleko.
  4. Następnie dodaj szczyptę soli, cukru lub erytrytolu oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj razem na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na 10-15 min np. na czas nagrzewania piekarnika.

  5. Rozgrzaną patelnię wyjmij z piekarnika (uważaj, aby się nie oparzyć jest ona bardzo gorąca) i posmaruj ją dobrze oliwą lub innym olejem.
  6. Odstane ciasto przemieszaj przed wylaniem na patelnię.
  7. Ciasto wylej na patelnię.
  8. Wyłóż dodatki owoców. Pamiętaj, aby do ciasta nie dodawać zbyt dużo owoców.
  9. Piecz 20 minut.
  10. Dodaj resztę dodatków.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 440kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 17g27%
Węglowodanów całkowicie 57g19%
Błonnik pokarmowy 6g24%
Białko 22g44%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Dutch Baby na słodko "Ona"

Propozycja podania:
Dutch Baby

Koniecznie wypróbuj również wersję na słono Duch baby "On".

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w owoce, Szybkie desery, Szybkie śniadania i kolacje