Zupa dyniowa

Zupa z dyni
Zupa dyniowa
Metoda przygotowania
Posiłki
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 15 mins Czas Gotowania: 30 mins Czas całkowity: 45 minut
Porcje 4
Kalorie ok. 510 kcal na 1 porcję
Najlepsza pora roku Jesień
Opis
Rozgrzewająca zupa krem na jesienne dni. Dynia to jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw do wykorzystania w kuchni. Można z niej zrobić wszechstronne dania bogate w beta-karoten, ale również luteinę i zeaksantynę (są one bardzo ważne dla narządu wzroku). Z pewnością jest to warzywo, które powinno zagościć w Twojej kuchni na stałe.
Składniki potrzebne do wykonania zupy dyniowej:
    Składniki główne zupy dyniowej:
  • 20 gram oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 150 gram cebuli (średnia sztuka)
  • 10 gram czosnku (2-3 ząbki)
  • 115 gram marchewki (jedna średnia)
  • 200 gram ziemniaków (2-3 średnie ziemniaki)
  • 500 gram dyni (najlepiej Hokaido)
  • 200 mililitrów mleczka kokosowego (wybierz mleczko kokosowe light, ma ono mniejszą zawartość tłuszczu)
  • 350-500 mililitrów wody (ilością dodanej wody można uzyskać pożądaną gęstość zupy)
  • 0.5 łyżeczki kurkumy (dodaj tyle, ile lubisz)
  • 0.5 łyżeczki sól (zupę posól zgodnie z preferencjami)
  • Dodatki do ozdobienia zupy dyniowej (do jednej porcji):
  • 15 gram pestek dyni (jedna płaska łyżka na jedną porcję)
  • 10 gram pietruszki (użyj tyle, ile lubisz, zamiennie możesz użyć świeżej kolendry)
Wykonanie zupy dyniowej:
    Poszczególne kroki:
  1. Warzywa umyj, obierz, opłucz, następnie pokrój w średnią kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
    Warzyw nie trzeba kroić starannie, wszystko i tak będzie blendowane.
  2. Przygotowanie dyni do pieczenia

    Na patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek,  podsmaż cebulę i pokrojony w plastry czosnek (czosnek dodaj trochę później, aby się nie przypalił). Dodaj resztę warzyw i wszystko razem podsmażaj chwilę.

    Wskazówka: jeśli chcesz, aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dynię piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół, przez ok 40 minut (do miękkości miąższu), aby przygotować z niej puree. Jeśli nie masz na to czasu, podsmażaj dynię razem z resztą warzyw.
  3. Dodaj przyprawy: kurkuma 0,5-1 łyżeczka (wedle uznania), słodką paprykę 1 łyżeczka, sól. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Następnie zalej wszystko ok 350-500 ml wody (tak, aby warzywa były przykryte. Za pomocą wody, dobierz pożądaną gęstość zupy). Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość zblenduj na gładki krem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pestkami dyni.
    Z podanych składników wyjdą ok 4 porcje po 550-750 ml (w zależności od zużytej wody do wykonania zupy).
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 750 ml

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 509kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 28g44%
Węglowodanów Całkowicie 58g20%
Błonnik pokarmowy 12g48%
Białko 13g26%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Zupa z dyni może być też podana z pieczywem i stanowić doskonały lunch do pracy.
Instytucje naukowe zajmujące się żywieniem człowieka zalecają spożywanie minimum 500 g warzyw i owoców każdego dnia.
Taka porcja dyni zwyczajnej dostarcza zaledwie 130 kcal, a dyni piżmowej – 225 kcal.

Dynia ma niską kaloryczność, dzięki czemu doskonale zwiększa objętość dania, nie zwiększając tym samym znacząco kaloryczności dania.

 

Dynia

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.