Serek wiejski zapiekany z warzywami

Odkryj prostotę i bogactwo smaku w daniu pełnym zdrowia – zapiekany serek wiejski z warzywami. To danie łączy w sobie świeżość i kolorowe warzywa z delikatnym serkiem wiejskim, tworząc posiłek zarówno sycący, jak i lekkostrawny. Warzywa takie jak papryka, cukinia, pomidory dostarczają cennych witamin, antyoksydantów oraz błonnika, które wspierają układ odpornościowy i trawienny. Serek wiejski to doskonałe źródło białka i wapnia, które są kluczowe dla zdrowych kości i mięśni. Dzięki szybkiemu czasowi przygotowania i pieczenia, to danie jest idealnym rozwiązaniem na zdrowy obiad czy kolację, który bez trudu możesz włączyć do swojego cotygodniowego menu. Ciesz się smakiem i korzyściami zdrowotnymi tego prostego, ale wyjątkowego przepisu.

Metoda przygotowania
Czas
Czas Przygotowania: 5 mins Czas całkowity: 35 minut
Porcje 1
Kalorie 600
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Składniki na zapiekankę:
  • 5 g oliwy z oliwek (łyżeczka)
  • 200 g serka wiejskiego (możesz użyć w wersji light)
  • 1 szt. jajka
  • 100 g cukinii (połowa średniej sztuki, można ją zamienić na inne warzywo np. paprykę, pomidor)
  • 10 g szczypiorku lub koperku
  • 10 g parmezanu tartego (łyżka płaska)
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 1 szczypta papryki słodkiej i ostrej w proszku (możesz uży również ziół prowansalskich lub innych ulubionych, dzięki zmianie ziół zapiekanka za każdym razem będzie miała inny smak)
  • 150 g pomidora (1 sztuka średnia jako dodatek do dania, możesz również dołożyć zieloną sąłatę)
  • 80 g bułki pełnoziarnistej lib pieczywa pełnoziarnistego
Wykonanie zapiekanki:
  1. Nastaw piekarnik grzanie góra-dół 180 stopni.

  2. Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj oliwą.

  3. Warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek lub koperek siekamy.

  4. Serek wiejski wymieszaj z jajkiem, dodaj warzywa i przyprawy np. zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryczkę ostrą i słodką. Posyp serem.

  5. Piecz  do lekkiego zarumienienia przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Potrawę obserwuj, każdy piekarnik grzeje troszkę inaczej.

  6. Podawaj z pieczywem i zieleniną np. świeżą bazylią, koperkiem lub szczypiorkiem i warzywami np. pomidorem, lub papryką.

    Możesz użyć serka wiejskiego light, wysokobiałkowego. Zamiast cukinii możesz dodać inne ulubione warzywa, ten przepis za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Przepis może być wykorzystany do przygotowania obiadu lub śniadania i kolacji, można podzielić go na 2 mniejsze porcje.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 600kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 21g33%
Węglowodanów Całkowicie 59g20%
Błonnik pokarmowy 8g32%
Białko 48g96%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania:

Słowa kluczowe: Dania bogate w białko, Dania bogate w warzywa, Dania wegetariańskie, Szybkie dania, Szybkie śniadania i kolacje
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/serek-wiejski-zapiekany-z-warzywami/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.