Owsianka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ma przyjemny orzechowy smak. Można podawać ją z dowolnymi dodatkami np. orzechem włoskim i owocami jagodowymi. Może się świetnie sprawdzić na pierwsze śniadanie.
Mleko podgrzej, dodaj płatki owsiane, chwilę gotuj na małym ogniu (kilka minut ok 4-5), mieszaj od czasu do czasu, aby owsianka się nie przypaliła.
Można dodać łyżeczkę erytrytolu lub cukru.
W chwili, gdy płatki zaczną gęstnieć, wyłącz ogień i dodaj łyżkę masła orzechowego. Mieszaj do połączenia składników.
Podaj z owocami (mogą być dowolne owoce np. banan-osoby z problemami metabolicznymi najlepiej, jeśli użyją owoców jagodowych: jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki, poza sezonem można używać mrożonych) i orzechami.
Owsianka ma budyniową konsystencję. Można ją przyozdobić świeżą miętą i oprószyć cynamonem.
Porcje 1
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.