Owsianka orzechowa

Owsianka orzechowa
Owsianka orzechowa
Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 mins Czas Gotowania: 5 mins Czas całkowity: 10 minut
Porcje 1
Kalorie 617 kcal
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Owsianka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ma przyjemny orzechowy smak. Można podawać ją z dowolnymi dodatkami np. orzechem włoskim i owocami jagodowymi. Może się świetnie sprawdzić na pierwsze śniadanie.

Składniki potrzebne do wykonania owsianki orzechowej:
    Do wykonania owsianki potrzeba:
  • 200 ml mleka (lub napoju roślinnego fortyfikowanego w wapń)
  • 50 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych (5 łyżek)
  • 100 g dowolnych owoców jagodowych (szczególnie pasują wiśnie lub czereśnie, można użyć mrożonych)
  • 15 g orzechów włoskich (mała garść)
  • 100 g banana (mała sztuka)
  • 20 g masła orzechowego (łyżka)
  • 5 g cukru lub erytrytolu (łyżeczka)
Wykonanie owsianki orzechowej:
    Poszczególne kroki:
  1. Mleko podgrzej, dodaj płatki owsiane, chwilę gotuj na małym ogniu (kilka minut ok 4-5), mieszaj od czasu do czasu, aby owsianka się nie przypaliła.

    Wskazówki: wybierz dobre jakościowo masło orzechowe bez soli i bez cukru. Można użyć różnych maseł orzechowych o dobrym składzie np. pistacjowego lub z nerkowców itp.
  2. Można dodać łyżeczkę erytrytolu lub cukru.

  3. W chwili, gdy płatki zaczną gęstnieć, wyłącz ogień i dodaj łyżkę masła orzechowego. Mieszaj do połączenia składników.

  4. Podaj z owocami (mogą być dowolne owoce np. banan-osoby z problemami metabolicznymi najlepiej, jeśli użyją owoców jagodowych: jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki, poza sezonem można używać mrożonych) i orzechami.

  5. Owsianka ma budyniową konsystencję. Można ją przyozdobić świeżą miętą i oprószyć cynamonem.

    Płatki owsiane są wartościowym składnikiem diety. Podana poniżej wartość energetyczna owsianki została obliczona bez uwzględnienia dodatku cukru.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 617kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 26g40%
Węglowodanów Całkowicie 82g28%
Błonnik pokarmowy 9g36%
Białko 19g38%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bogate w owoce, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie, Szybkie śniadania i kolacje
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/owsianka-orzechowa/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.