Makaron penne z cukinią i oliwkami

Makaron penne z cukinią i oliwkami
Makaron penne z cukinią i oliwkami
Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 mins Czas Gotowania: 20 mins Czas całkowity: 25 minut
Porcje 2
Kalorie 680 kcal na 1 porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis
Cukinia świetnie zwiększa objętość dania i doskonale przyjmuje smaki użytych przypraw. Cukinia ma jedynie 17 kcal na 100 g, więc może być doskonała w żywieniu osób chcących zmniejszyć masę ciała. Cukinię można podawać na wiele różnych sposobów, jednym z nich jest sałatka makaronowa z makaronem penne. Dodatek oliwek sprawi, że danie nabiera śródziemnomorskiego charakteru.
Składniki potrzebne do wykonania makaronu penne z cukinią i oliwkami:
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 160 g makaronu penne (ilość makaronu przed ugotowaniem, jeśli chcesz zwiększyć ilość białka w przepisie to użyj makaronu z ciecierzycy lub soczewicy)
  • 150 g cebuli (średnia sztuka)
  • 300 g cukinii (średnia sztuka, możesz użyć większej ilości jeśli chcesz zwiększyć objętość dania lub lubisz cukinię)
  • 6 g czosnku (1 średni ząbek, dodaj wedle własnego uznania)
  • 50 g oliwek marynowanych czarnych (możesz użyć jednego rodzaju oliwek)
  • 50 g oliwek marynowanych zielonych (możesz użyć jednego rodzaju oliwek)
  • 100 g pomidorków koktailowych
  • 120 g mozzarelli (kulka, możesz użyć mozzarelli light, jeśłi chcesz zmneijszyć ilość tłuszczu w diecie)
  • 30 g roszponki (możesz użyć zamiennie rukoli lub innej ulubionej zieleniny)
Wykonanie makaronu penne z oliwkami:
    Poszczególne kroki:
  1. Makaron penne ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i odcedź.
  2. Cebulę pokrój w piórka, cukinię pokrój w kostkę (nie musisz jej obierać).
  3. Wyciskarka do czosnkuRozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę, cukinię, dodaj czosnek przyciśnięty przez praskę.
    Jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać
  4. Dodaj przyprawy: sól, bazylię (lub inne, jakie lubisz). Dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj.
  5. Część wyłóż na talerz ozdób liśćmi roszponki, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą mini. Resztę schłodź i zjedz na 2 porcję.
    Wskazówka: Aby roszponka dłużej zachowała świeżość, obłóż ją namoczonym ręcznikiem kuchennym.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 680kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 28.5g44%
Węglowodanów Całkowicie 79g27%
Błonnik pokarmowy 12g48%
Białko 34g68%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania

Makaron penne z cukinią i oliwkami

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/makaron-penne-z-cukinia-i-oliwkami/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.