Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Metoda przygotowania ,
Posiłki ,
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 10 mins Czas Gotowania: 20 mins Czas całkowity: 30 minut
Porcje 2
Kalorie 528 kcal na 1 porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis
Szybki i sycący obiad. Kasza gryczana jest bogata w cynk i zawiera spore ilości sycącego błonnika. Można ją przygotować na wiele sposobów. Przepis podany poniżej można modyfikować pod swoje preferencje smakowe. Jeśli przeszkadza Ci intensywny smak i zapach kaszy gryczanej, to spróbuj kaszy gryczanej niepalonej lub zamień ją na inną kaszę np. jaglaną.
Składniki do wykonania dania:
    Do zamarynowania kurczaka potrzeba:
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka (można zamienić na taką samą ilość tofu)
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 5 g papryki czerwonej w proszku (łyżeczka)
  • 5 g czosnku granulowanego (łyżeczka)
  • 200 g papryki czerwonej (średnia sztuka)
  • szczypta soli i pieprzu
  • Do przygotowania kaszy potrzeba:
  • 100 g kaszy gryczanej (można zamienić na kaszę gryczaną niepaloną lub inną kaszę)
  • 80 g kukuryczy (mała puszka)
  • 80 g groszku zielonego (mała puszka)
  • Dodatki:
  • 240 g ogórków kiszonych (ok 6 średnch sztuk)
  • 5 g bazylii świeżej (można ją zamienić na pietruszkę)
  • 100 pomidorków koktailowych (kilka sztuk 5-10 do ozdoby)
Wykonanie kaszotto:
    Poszczególne kroki:
  1. Przygotowanie kurczaka:Filety z kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę o wielkości około 1,5-2 cm. Kawałki włóż do miseczki i dodaj do kurczaka przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i czosnek granulowany oraz oliwę z oliwek, całość dobrze wymieszaj.
  2. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niej przygotowane mięso i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż do miękkości i zarumienienia kurczaka. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, jeszcze chwilę podsmażaj.

    Tak samo można przygotować tofu, jednak wymaga ono krótszej obróbki termicznej.
  3. Przygotowanie kaszy:Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedź ją z wody, dodaj do niej groszek konserwowy i kukurydzę.
  4. Danie posyp świeżymi ziołami np. bazylią, pietruszką, kolendrą. Dodaj kilka pomidorków koktajlowych. Podawaj z ogórkiem kiszonym.

    Wskazówki: Jeśli ograniczasz ilość soli w diecie, to ogórki kiszone zastąp ogórkiem zielonym.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 528kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 15g24%
Węglowodanów Całkowicie 63g21%
Błonnik pokarmowy 12g48%
Białko 43g86%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania mięsne, Dania bogate w białko, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania, Dania o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/kaszotto-z-kurczakiem-i-warzywami/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.