Kanapka z pastą jajeczną

Kanapka z pastą jajeczną
Kanapka z pastą jajeczną
Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 mins Czas całkowity: 5 minut
Porcje 1
Kalorie ok. 460
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis
Szybkie i smaczne kanapki. Do pasty najlepiej użyj majonezu light o dobrym składzie.
Składniki potrzebne do wykonania kanapek:
    Do wykonania kanapek potrzeba:
  • 70 g chleba orkiszowego (można wykorzystać dowolne pieczywo ważne, aby kromka miała po 35g)
  • 2 szt. jaja kurzego
  • 70 g jogurtu naturalnego lub skyru naturalnego (pół opakowania)
  • 20 g majonezu (łyżka)
  • Dodatki:
  • Dowolna ilość szczypiorku (lub innej zieleniny np. rukoli, roszponki itp.)
  • 100 g pomidorków koktajlowych (lub innego warzywa np. papryki)
Wykonanie kanapek:
    Poszczególne kroki:
  1. Jaja dobrze umyj i ugotuj na twardo (9-10 minut).
  2. Jajka obierz i rozgnieć widelcem.
  3. Połącz ze szczypiorkiem jogurtem i majonezem, dopraw solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
  4. Podawaj z ulubionym warzywem i pieczywem.
  5. Smacznego.

    Najlepiej użyć majonezu wegańskiego, ma on mniejszą ilość kcal. Polecam majonez wege z Biedronki, ma on o połowę mniej kalorii w porównaniu do majonezu tradycyjnego. Pastę można przygotować na 4 porcje/ posiłki, zużyjesz wtedy całe opakowanie jogurtu lub skyru.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 436kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 18.5g29%
Węglowodanów Całkowicie 44g15%
Błonnik pokarmowy 6.5g26%
Białko 26g52%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie,, Szybkie dania, Szybkie śniadania i kolacje, Dania bogate w warzywa, Dania bogate w białko
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/kanapka-z-pasta-jajeczna/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.