Zupa krem pomidorowo-paprykowy

Zupa krem paprykowo-pomidorowy
Zupa krem pomidorowo-paprykowy
Metoda przygotowania ,
Kuchnia
Posiłki
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 40 minut Czas całkowity: 40 minut
Porcje 3
Kalorie ok 390 kcal na 1 porcję
Opis
Zupa jest niezwykle aromatyczna, dzięki zapiekaniu warzyw w piekarniku. Pieczona papryka nadaje jej ciekawego twista.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
  • 500 g pomidorów (pomidory całe, razem ze skórką)
  • 100 g marchewki (średnia sztuka)
  • 10 g czosnku (2-3 ząbki, ilość czosnku zależy od preferencji smakowych)
  • 70 g cebuli (średnia sztuka)
  • 30 g miodu (ok. 2 łyżeczki)
  • 150 g papryki czerwonej (duża sztuka)
  • 30 g oliwy z oliwek (3 łyżki)
  • 500 ml wody (wodą reguluj gęstość zupy)
  • Dodatki:
  • 150 g ryżu (po 50 g na porcję, gramatura dotyczy produktu przed ugotowaniem, możesz użyć ryżu białego lub brązowego)
  • 10 g nasion czarnuszki (2 łyżeczki)
Wykonanie zupy:
    Poszczególne kroki:
  1. Nastaw piekarnik na temperaturę 220 stopni C.
  2. Warzywa dobrze umyj.
  3. Marchewkę, obierz i pokrój na mniejsze części. Pomidory pokrój na ćwiartki (nie musisz ich obierać ze skórki, możesz ją zdjąć po upieczeniu, ale nie jest to konieczne). Paprykę oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulek i czosnek obierz ze skórki, cebulę pokrój na mniejsze kawałki (np. ćwiartki).
  4. Zupa krem pomidorowo-paprykowyWszystkie warzywa: pomidory, marchew, czosnek, cebulę, paprykę włóż do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą z oliwek i miodem.
  5. Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekaj 25-30 minut (piecz do miękkości wszystkich warzyw, jeśli masz słabszy piekarnik i warzywa jeszcze nie zmiękły, wydłuż czas pieczenia o kilka minut).
  6. Upieczone warzywa przełóż do garnka i zblenduj w garnku na jednolitą masę. Gęstość zupy możesz regulować dodatkiem wody (np.150-200 ml).
  7. Całość chwilę gotuj.
    Zupę można podawać np. z dodatkami takimi jak ryż, bazylia świeżą, czarnuszka, lub z dodatkiem mozzarelli (małe kulki).
Wartości odżywcze

Porcje 3


Ilość na porcję
Kalorie 385kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 13g20%
Węglowodanów Całkowicie 63g21%
Błonnik pokarmowy 6g24%
Białko 7g15%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka
Propozycja podania Zupa krem pomidorowo-paprykowy  
Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/zupa-krem-pomidorowo-paprykowy/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.