Zupa jest niezwykle aromatyczna, dzięki zapiekaniu warzyw w piekarniku. Pieczona papryka nadaje jej ciekawego twista.
- 500 g pomidorów (pomidory całe, razem ze skórką)
- 100 g marchewki (średnia sztuka)
- 10 g czosnku (2-3 ząbki, ilość czosnku zależy od preferencji smakowych)
- 70 g cebuli (średnia sztuka)
- 30 g miodu (ok. 2 łyżeczki)
- 150 g papryki czerwonej (duża sztuka)
- 30 g oliwy z oliwek (3 łyżki)
- 500 ml wody (wodą reguluj gęstość zupy)
Dodatki:
- 150 g ryżu (po 50 g na porcję, gramatura dotyczy produktu przed ugotowaniem, możesz użyć ryżu białego lub brązowego)
- 10 g nasion czarnuszki (2 łyżeczki)
Porcje 3
- Ilość na porcję
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 13g20%
- Węglowodanów Całkowicie 63g21%
- Błonnik pokarmowy 6g24%
- Białko 7g15%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.