Turecka zupa ezogelin

Turecka zupa egzogelin
Turecka zupa egzogelin
Metoda przygotowania
Posiłki
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 10 mins Czas Gotowania: 20 mins Czas całkowity: 30 minut
Porcje 2
Kalorie 570
Najlepsza pora roku Jesień
Opis
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z kuminem (kminem rzymskim). Prosta w wykonaniu, zawierająca dużo warzyw. W skład zupy wchodzi soczewica, która cieszy się coraz większą popularnością. Jest ona również doceniana pod względem dietetycznym, gdyż jest bogata w białko (w 100 g soczewicy znajduje się około 25 g białka) i cenny błonnik pokarmowy (8,9 g na 100 g). Zupa doskonale nadaje się na jesienne i zimowe chłody.
Składniki potrzebne do wykonania tureckiej zupy egzogelin:
    Do wykonania zupy potrzeba:
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 100 g cebuli (średnia sztuka)
  • 3 clove czosnku (2-3 ząbki, ilość czosnku zależy od Twoich preferencji smakowych)
  • 115 g marchewki (średnia sztuka)
  • 70 g korzenia pietruszki
  • 500 ml wody (2-3 szklanki, dodaną ilością wody, możesz regulować gęstość zupy)
  • 100 g soczewicy suchej (waga soczewicy przed ugotowaniem, soczewica znacznie zwiększa swoją objętość)
  • 400 g pomidorów z puszki lub taka sama ilość passaty pomidorowej (puszka)
  • 10 g soku z cytryny (łyżka)
  • 100 g kaszy bulgur (woreczek)
  • 1 tsp mięty świeżej lub suszonej (kilka listków świeżej, lub łyżeczka suszonej, można zamienić na pietruszkę)
  • 2.5 g cynamonu (pół łyżeczki lub łyżeczka płaska)
  • 2.5 g papryki ostrej (0,5 łyżeczki, jeśłi nie lubisz lub nie możesz spożywać potraw ostrych to możesz pominąć tę przyprawę)
  • 5 g papryki słodkiej (łyżeczka)
  • 4 g kuminu (kminu rzymskiego) (niecała łyżeczka)
  • 1 pinch soli (do smaku)
Wykonanie tureckiej zupy egzogelin:
    Poszczególne kroki:
  1. Wszystkie warzywa dobrze umyj, obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj drobno lub użyj praski do czosnku. Soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.

  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cebulę do lekkiego zarumienienia, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, po chwili dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kumin, cynamon, paprykę czerwoną słodka i ostrą). Wszystko razem chwilę jeszcze podsmażaj.

  3. Następnie dodaj 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego (jeśli nie masz bulionu to, możesz użyć bulionu płynnego ze słoiczka o dobrym składzie). Ilością dodanego płynu możesz zmieniać gęstość zupy. Zupę zagotuj.
  4. Wsyp soczewicę i wszystko gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa jest za gęsta, to dodaj pół szklanki lub szklankę wody.

    W międzyczasie ugotuj kaszę bulgur zgodnie z zaleceniem producenta (staraj się nie rozgotować kaszy).
  5. Następnie do zupy dodaj pomidory z puszki (można zamienić na passatę pomidorową) dodaj posiekaną świeżą miętę i wszystko razem chwilę gotuj. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny.

  6. Zupę egzogelin podawaj z kaszą bulgur, świeżą miętą lub pietruszką.

    Wskazówki: Jeśli nie lubisz mięty w potrawach wytrawnych, to zamień ją na pietruszkę. Ilość przypraw możesz zmienić w zależności od preferencji. Kaszę bulgur lepiej ugotować osobno zgodnie z zaleceniem producenta, aby nie uległa ona nadmiernemu rozmoczeniu. Jeśli od razu gotujesz kaszę do drugiej porcji to po schłodzeniu umieść ją jak najszybciej w lodówce. Można użyć soczewicy innego koloru.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 570kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 13.5g21%
Węglowodanów Całkowicie 98g33%
Błonnik pokarmowy 19g76%
Białko 24g48%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Dania o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/turecka-zupa-egzogelin/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.