Toskańska zupa z ciecierzycą

Toskańska zupa z ciecierzycą
Toskańska zupa z ciecierzycą
Metoda przygotowania
Kuchnia
Posiłki
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 10 mins Czas Gotowania: 20 mins Czas całkowity: 30 minut
Porcje 3
Kalorie ok. 500 kcal na 1 porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Szybka, sycąca zupa z ciecierzycą, która jest dość popularna w różnych wariantach w słonecznej Toskanii. Ciecierzyca to roślina strączkowa będąca dobrym źródłem sycącego białka.

Składniki zupy toskańskiej:
    Do wykonania zupy potrzeba:
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 100 g cebuli (średnia sztuka)
  • 2 clove czosnku (2-3 ząbki, ilość czosnku zależy od preferencji smakowych)
  • 115 g marchewki (średnia sztuka)
  • 70 g selera (niewielki kawałek, można go pominąć)
  • 500 g wody (2-3 szklanki, dodaną ilością wody, możesz regulować gęstość zupy)
  • 300 g ciecierzycy konserwowej, opłukanej z zalewy (puszka)
  • 1 tsp tymianek (około jednej łyżeczki)
  • 60 g parmezanu startego (po łyżce na talerzyk)
  • 1 pinch bazylii świeżej do posypania zupy (ilość wedle uznania)
  • 1 pinch soli (dopraw do smaku)
Wykonanie zupy toskańskiej:
    Poszczególne kroki:
  1. Wszystkie warzywa dobrze umyj, obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj drobno lub użyj praski do czosnku. Ciecierzycę konserwową przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cebulę do lekkiego zarumienienia, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, po chwili dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Wszystko razem chwilę jeszcze podsmażaj.

  3. Następnie dodaj 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego (jeśli nie masz bulionu to, możesz użyć bulionu płynnego ze słoiczka o dobrym składzie).

    Ilością dodanego płynu możesz zmieniać gęstość zupy.
  4. Zupę zagotuj. Wsyp ciecierzycę i suchy makaron i wszystko gotuj pod przykryciem do zmięknięcia makaronu przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa jest za gęsta, to dodaj pół szklanki lub szklankę wody.

  5. Zupę podawaj z parmezanem i świeżą bazylią.

    Wskazówka: jeśli musisz uważać na indeks glikemiczny potrawy, to makaron ugotuj osobno i dodawaj go do podgrzanej porcji zupy.
Wartości odżywcze

Porcje 3


Ilość na porcję
Kalorie 488kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 15g24%
Węglowodanów Całkowicie 72g24%
Błonnik pokarmowy 11g44%
Białko 20g40%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/toskanska-zupa-z-ciecierzyca/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.