Szybka, sycąca zupa z ciecierzycą, która jest dość popularna w różnych wariantach w słonecznej Toskanii. Ciecierzyca to roślina strączkowa będąca dobrym źródłem sycącego białka.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cebulę do lekkiego zarumienienia, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, po chwili dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Wszystko razem chwilę jeszcze podsmażaj.
Następnie dodaj 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego (jeśli nie masz bulionu to, możesz użyć bulionu płynnego ze słoiczka o dobrym składzie).
Zupę zagotuj. Wsyp ciecierzycę i suchy makaron i wszystko gotuj pod przykryciem do zmięknięcia makaronu przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa jest za gęsta, to dodaj pół szklanki lub szklankę wody.
Zupę podawaj z parmezanem i świeżą bazylią.
Porcje 3
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.