Sos bazyliowo – miętowy

Sos bazyliowo miętowy
Szybki i smaczny sos na bazie mięty i bazylii, choć tak naprawdę można go wykonać z dowolnej zieleniny.
Metoda przygotowania
Posiłki
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 minut Czas całkowity: 10 minut
Porcje 1
Kalorie ok. 110 kcal na 1 porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis
Szybki i smaczny sos na bazie mięty i bazylii, choć tak naprawdę można go wykonać z dowolnej zieleniny.
Składniki potrzebne do wykonania sosu:
    Składniki główne:
  • 150 g jogurtu naturalnego lub skyru (opakowanie)
  • 25 g majonezu light (łyżka)
  • 5 g oliwy z oliwek (łyżeczka)
  • pinch mięty świeżej (ilość wedle uznania)
  • pinch bazylii świeżej (ilość wedle uznania)
  • sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie sosu:
  1. Do miski włóż składniki, dodaj oliwę, sól, pieprz, wszystko razem zblenduj na gładką masę.
  2. Użyj sosu do ulubionej sałatki.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 110kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 7g11%
Węglowodanów Całkowicie 8g3%
Błonnik pokarmowy 1g4%
Białko 4g8%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Sosy
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/sos-bazyliowo-mietowy/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.