Sałatka ze szpinaku i czarnuszki

Sałatka ze szpinaku i czarnuszki
Metoda przygotowania
Posiłki ,
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 10 minut Czas całkowity: 10 minut
Porcje 1
Kalorie 200
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis
Szpinak jest dobrym źródłem witamin (w tym kwasu foliowego) i składników mineralnych (np. wapnia). Sałatka jest prosta do wykonania, jeśli nie lubisz szpinaku, to zastąp go rukolą lub roszpunką. Czarnuszka doskonale podkreśla smak dania.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki:
    Do wykonania sałatki potrzeba:
  • 30 g szpinaku (garść szpinaku)
  • 10 g oliwy z oliwek (łyżka)
  • 5 g czarnuszki (łyżeczka)
  • 10 g pestek dyni (łyżka)
  • 100 g pomidorów cherry (ok. 10 pomidorków)
Wykonanie sałatki:
    Poszczególne kroki:
  1. Warzywa dobrze umyj, pomidorki pokrój na połówki.
  2. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj ulubione zioła.
    Jeśłi nie lubisz szpinaku, to zamień go na roszpunkę, rukolę, sałatę lodową lub inną zieleninę, którą lubisz.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 200kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 17g27%
Węglowodanów Całkowicie 9.3g4%
Błonnik pokarmowy 3.2g13%
Białko 5g10%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania bogate w warzywa, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Szybkie dania, Dania o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/salatka-ze-szpinaku-i-czarnuszki/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.