Placuszki z cukinii na mące z ciecierzycy – lekkie i pożywne danie dla każdego
Placuszki z cukinii na mące z ciecierzycy to doskonała propozycja na lekki obiad, kolację czy przekąskę. Wykorzystanie mąki z ciecierzycy sprawia, że są one bogate w białko i błonnik, a pieczenie w piekarniku zamiast smażenia czyni je zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych placków.
Placuszki z cukinii na mące z ciecierzycy. Przepis na blogu smako-kształcenie.
Placuszki z cukinii na mące z ciecierzycy- korzyści zdrowotne i smakowe
Połączenie cukinii i mąki z ciecierzycy sprawia, że placuszki są lekkostrawne, a jednocześnie sycące. Mąka z ciecierzycy podnosi ich wartość białkową, co jest korzystne dla osób na diecie wegetariańskiej lub poszukujących alternatyw dla tradycyjnych źródeł białka. Pieczenie placuszków w piekarniku redukuje ilość dodanego tłuszczu, co czyni je mniej kalorycznymi i zdrowszymi.
sposób podania i zastosowanie
Placuszki z cukinii świetnie komponują się z różnorodnymi sosami. Proponowany sos jogurtowo-szczypiorkowy, przygotowany z jogurtu naturalnego lub skyru, majonezu light i świeżego szczypiorku, dodaje daniu świeżości i kremowej konsystencji. Placuszki można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałatek czy dań mięsnych.
Dodatkowe wskazówki
Aby placuszki były jeszcze bardziej aromatyczne, można dodać do ciasta ulubione zioła, takie jak oregano, bazylia czy tymianek. Dla osób preferujących wersję bez nabiału, parmezan można zastąpić płatkami drożdżowymi, które nadadzą serowy posmak. Placuszki można również przygotować na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, jednak pieczenie w piekarniku pozwala na uzyskanie bardziej chrupiącej konsystencji przy mniejszej ilości tłuszczu.
Przygotowanie placuszków z cukinii na mące z ciecierzycy jest proste i szybkie. Efekt z pewnością zadowoli zarówno domowników, jak i gości. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych placków, idealna dla osób poszukujących nowych inspiracji kulinarnych.
Placuszki doskonale smakują z dodatkiem sosów, szczególnie im pysznie w towarzystwie sosu bazyliowo-miętowego.
Placuszki składają się zaledwie z kilku składników. Są proste w wykonaniu. W przepisie wykonano je w piekarniku, ale można je też podsmażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Placuszki są wykonane z mąki z ciecierzycy, która jest bogata w białko. Świetnie smakują z sosami, przykładowo z sosem bazyliowo-miętowym lub jogurtowo-szczypiorkowym.
Składniki
500g cukinii (2 średnie sztuki lub jedna duża)
2szt. jaj
90g mąki z ciecierzycy (4-5 łyżek)
40g tartego parmezanu (4 łyżki)
5g czosnku (można dodać granulowany)
sól i pieprz (do smaku)
Składniki potrzebne do wykonania sosu jogurtowo szczypiornkowego (2 porcje)
150g jogurtu lub skyru naturalnego (opakowanie)
30g majonezu light (ma on mniej kalorii niż zwykły)
szczypiorek (dodaj tyle ile uważasz, możesz go sastąpić inną zieleniną np. pietruszką)
Wykonanie placuszków z cukinii:
1
Cukinię dobrze umyj, osusz, usuń końcówkę warzywa (cukinii nie trzeba obierać ze skórki). Zetrzyj ją na tarce o średnich oczkach, posól, a następnie wyłóż ją do odsączenia na sito na około 15 minut. Po upływie tego czasu możesz ją jeszcze dodatkowo odsączyć za pomocą czystego ręcznika lub wycisnąć w dłoni. Cukinia do wykonania tych placuszków powinna być dość sucha.
2
Nastaw piekarnik grzanie góra-dół na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3
Cukinię wyłóż do miski, następnie dodaj do niej mąkę z ciecierzycy, jajka, starty parmezan, całość lekko dosól, dodaj pieprzu, można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub czosnek granulowany. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4
Placuszki wykładaj za pomocą łyżki na papier do pieczenia.
5
Wstaw blachę do piekarnika i piecz 25-30 minut (czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, danie należy obserwować) do zarumienienia.
6
Z przepisu wychodzi około 9-10 średniej wielkości placków.
Placuszki podawaj np. z sosem jogurtowo-szczypiorkowym ( najprostszy sos to 2-3 łyżki jogurtu, jedna łyżka majonezu light, szczypiorek, składniki dokładnie wymieszaj).
Szczypiorek posiekaj, wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Najlepiej użyj majonezu wegańskiego, ma o połowę mniej kalorii.
Wartości odżywcze
Porcje 2
Ilość na porcję
Kalorie595kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity27.5g43%
Węglowodanów całkowicie47g16%
Błonnik pokarmowy9g36%
Białko40g80%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.