Pasta z zielonego groszku i mięty

Pasta z zielonego groszku i mięty
Metoda przygotowania
Posiłki
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 10 minut Czas całkowity: 10 minut
Porcje 2
Kalorie ok. 100 kcal na jedną porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis
Pasta jest bardzo prosta w wykonaniu, wymaga jedynie zblendowania kilku składników.  Świetnie nadaje się do kanapek oraz jako dodatek do warzyw.
Składniki potrzebne do wykonania pasty:
    Do wykonania pasty potrzeba:
  • 150 g zielonego groszku konserwowego (groszek konserwowy dobrze opłucz z zalewy)
  • 10 g oliwy z oliwek (łyżka)
  • 5 g świeżej mięty (dodaj taką ilość mięty, jaką lubisz, jeśli za nią nie przepadasz możesz jej nie dodawać)
Wykonanie pasty z groszku konserwowego i mięty:
    Poszczególne kroki:
  1. Groszek zielony dobrze opłucz z zalewy pod bieżącą wodą, umieść w misce.

  2. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, świeżą miętę (ilość mięty zależy od preferencji, na początek można dodać 2-3 listki i sprawdzić jak smakuje takie połączenie).

    Miętę można również zastąpić świeżą bazylią.
  3. Pasta z zielonego groszku i miętyWszystkie składniki dokładnie zblenduj. Pastę podawaj z pieczywem i warzywami (zdjęcie z propozycją podania znajduje się poniżej).
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 100kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 5g8%
Węglowodanów Całkowicie 10g4%
Błonnik pokarmowy 3g12%
Białko 3.4g7%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania, Szybkie śniadania i kolacje, Dania o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/pasta-z-zielonego-groszku-i-miety/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.