Ta owsianka o piernikowym smaku i zapachu doskonale nadaje się na sezon okołoświąteczny. Pachnie goździkami, cynamonem, a smak słodkości doskonale podbija kwaśny dżem z żurawiny. Płatki owsiane górskie są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który dobrze wpływa na pracę jelit, a także zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Spróbuj dla smaku i dla zdrowia.
Mleko podgrzej, dodaj płatki owsiane i daktyle pokrojone na drobno, chwilę gotuj na małym ogniu (kilka minut ok. 4-5), mieszaj od czasu do czasu, aby owsianka się nie przypaliła.
Dodaj łyżkę kakao i łyżeczkę przyprawy do piernika.
Mieszaj do połączenia składników i zgęstnienia owsianki, dodaj cynamon. Owsianka ma budyniową konsystencję.
Podaj z pomarańczą lub mandarynką, łyżką dżemu żurawinowego i migdałami lub dowolnymi orzechami.
Porcje 1
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Propozycja podania:
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.