Bardzo szybkie danie do wykonania. Suszone pomidory w połączeniu ze szpinakiem i parmezanem dają pyszne połączenie. Samo przygotowanie dania jest proste i szybkie.
Składniki główne:
- 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
- 150 g cebuli (średnia sztuka)
- 10 g czosnku (2-3 ząbki)
- 450 g szpinaku (całe opakowanie szpinaku mrożonego)
- 20 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy (4-5 sztuk)
- 40 g parmezanu tartego (4 łyżki)
- 200 g makaronu (waga makaronu, przed ugotowaniem)
- 1 pinch soli
- 1 pinch pieprzu
Dodatki:
- 50 g pomidorków koktajlowych (ok. 5 sztuk, można dodać więcej)
- 15 g czarnych oliwek (ok. 5 sztuk)
Porcje 2
- Ilość na porcję
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 23g36%
- Węglowodanów Całkowicie 103g35%
- Błonnik pokarmowy 12g48%
- Białko 26g52%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.