Makaron z sosem pomidorowym i burratą

Makaron z sosem pomidorowym i burratą
Makaron z sosem pomidorowym i burratą
Metoda przygotowania ,
Kuchnia
Posiłki ,
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 40 mins Czas Gotowania: 10 mins Czas całkowity: 50 minut
Porcje 2
Kalorie ok. 730 kcal na 1 porcję
Najlepsza pora roku Lato
Opis

Makaron tagliatelle z tym sosem pomidorowym i burratą może sprawić, że przeniesiesz się do słonecznych i pysznych Włoch. W zasadzie to danie robi się samo, ponieważ warzywa pieką się w piekarniku. Pieczenie warzyw nadaje im mocniejszego aromatu i głębszego smaku. Danie jest proste, ale zaskakuje smakiem i sposobem podania.

Składniki
    Składniki potrzebne do wykonania makaronu z sosem pomidorowym i burratą:
  • 20 g oliwy z oliwek (dwie łyżki)
  • 5 g czosnku (około 1-2 ząbki, dodaj więcej lub mniej, zależy jak lubisz i tolerujesz czosnek)
  • 400 g pomidorów zwykłych lub malinowych (3-4 średnie sztuki)
  • 75 g papryki czerwonej (połowa papryki)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 szczypta oregano (możesz zamienić na suszoną bazylię lub inne zioła włoskie)
  • 140 g makaronu np. tagliatelle
  • 240 g burraty (dwie sztuki)
Wykonanie makaronu z sosem pomidorowym i burratą:
    Przygotowanie warzyw:
  1. Włącz piekarnik, grzanie góra-dół 180 stopni.
  2. Warzywa pieczone

    Warzywa dobrze umyj, osusz.  Pomidory, paprykę pokrój w ćwiartki (pomidorów nie musisz obierać ze skórki). Czosnek obierz ze skorupki (lub użyj praski). Warzywa polej oliwą z oliwek. Posyp przyprawami np. sola, pieprzem, oregano. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Pokrojone warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok 35-40 minut.

  4. Upieczone warzywa zblenduj, w razie konieczności jeszcze dopraw odrobiną soli i pieprzu. Możesz dodać również do sosu świeżą bazylię.

  5. Makaron ugotuj Al Dente zgodnie z zaleceniem producenta.

  6. Wykończenie dania:
  7. Połącz sos z makaronem. Podawaj z burratą i świeżymi ziołami np. bazylią.
    Wskazówki: Burratę możesz zastąpić mozzarellą light. Zamiast bazylii świeżej użyj roszponki, rukoli lub innej zieleniny, którą lubisz. Jeśli masz buratę o większej gramaturze, podziel ją na dwa dania.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 730kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 35g54%
Węglowodanów Całkowicie 73g25%
Błonnik pokarmowy 12g48%
Białko 27g54%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania:
Makaron z sosem pomidorowym i burratą

Słowa kluczowe: Dania bogate w warzywa, Dania bogate w białko, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/makaron-z-sosem-pomidorowym-i-burrata/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.