Makaron z pesto buraczanym

Pesto z buraków
Pesto z buraków
Pesto z buraków
Metoda przygotowania
Posiłki ,
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 10 mins Czas Gotowania: 5 mins Czas całkowity: 15 minut
Porcje 2
Kalorie ok. 570 kcal na 1 porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Do tego przepisu doskonale nada się makaron z ciecierzycy lub soczewicy. Te makarony mają większą zawartość białka w porównaniu do zwykłych makaronów, dzięki temu sycą na dłużej. Pesto jest ekspresowe do wykonania. Doskonale smakuje z dodatkiem orzecha włoskiego.

Składniki
    Składniki potrzebne do wykonania makaronu z pesto buraczanym:
  • 20 g oliwy z oliwek (dwie łyżki)
  • 5 g czosnku (około 1-2 ząbki, dodaj więcej lub mniej, zależy jak lubisz i tolerujesz czosnek)
  • 400 g buraków (3-4 średnie sztuki, możesz użyć już takich ugotowanych, dostępnych w sklepie)
  • 40 g parmezanu tartego (4 łyżki)
  • 30 g orzechów włoskich (2 garście)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 5 g soku z cytryny (łyżeczka)
  • 200 g makaronu np. z soczewicy, ciecierzycy
Wykonanie makaronu z pesto buraczanym:
    Przygotowanie warzyw:
  1. Buraki gotowane

    Do przygotowania dania możesz użyć już ugotowanych buraków, dostępne są one w większości sklepów.

  2. Pesto z buraków

    Buraki zblenduj z parmezanem, orzechami, czosnkiem, oliwą. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny (kilka kropel).

  3. Makaron ugotuj Al Dente zgodnie z zaleceniem producenta. Połącz sos z makaronem. Możesz go chwilę podgrzać razem z makaronem.

    Wskazówki: Jeśli używasz buraków surowych, to na początku dobrze je umyj, osusz, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zapakuj w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. do miękkości (ok. 1 h). Jeśli nie masz makaronu z soczewicy lub ciecierzycy, użyj zwykłego makaronu, najlepiej pełnoziarnistego. A jako dodatek białka dołóż do dania mozzarelle light lub podsmażone tofu. Makarony ze strączków warto używać w swojej codziennej diecie, ponieważ zawierają dużo białka. Możesz użyć makaronu z ciecierzycy, soczewicy, groszku zielonego, są dostępne w np. Lidlu.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 570kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 26g40%
Węglowodanów Całkowicie 61g21%
Błonnik pokarmowy 17g68%
Białko 30g60%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka
Propozycja podania: Pesto z buraków
Słowa kluczowe: Dania bogate w warzywa, Dania bogate w białko, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/makaron-z-pesto-buraczanym/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.