Bowl- warzywa na patelni z tofu, posiłek z miseczki
Bowl warzywa na patelni z tofu to prosty i szybki pomysł na zdrowy posiłek, który dostarczy energii i wartości odżywczych. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i lekką kolację, a dzięki połączeniu kolorowych warzyw i tofu jest pełne smaku oraz różnorodnych tekstur. Danie typu bowl to posiłek serwowany w jednej misce, który składa się z różnorodnych składników tworzących zbilansowaną całość.
Bowl warzywa na patelni z tofu. Przepis blog smako-kształcenie.
Składniki Bowl'a z warzywami i tofu
Głównym składnikiem tego bowl są świeże warzywa lekko podsmażone i duszone na patelni. Możesz wykorzystać swoje ulubione, takie jak papryka, cukinia, brokuły czy marchewka, dzięki czemu danie staje się niezwykle uniwersalne. Tofu, jako źródło białka roślinnego, doskonale uzupełnia ten posiłek, a jego delikatny smak pozwala świetnie wchłaniać aromaty dodanych przypraw i sosów.
Bowl-przygotowanie
Przygotowanie bowl jest bardzo proste i szybkie. Warzywa kroimy w cienkie paski lub kawałki, a tofu podsmażamy na złoty kolor, aby było chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Całość możemy doprawić ulubionymi przyprawami, takimi jak czosnek, imbir czy papryka wędzona, które dodają daniu wyrazistości. Polecam podać bowl z dodatkiem sosu sojowego lub słodko-kwaśnego, aby nadać mu azjatyckiego charakteru.
Warianty dania
Danie można wzbogacić o źródło węglowodanów, takie jak ryż, kasza bulgur czy komosa ryżowa, co czyni je bardziej sycącym. Świeże zioła, takie jak kolendra lub szczypiorek, oraz garść sezamu lub orzechów, dodają chrupkości i podkreślają wizualną atrakcyjność potrawy.
Podsumowując, bowl warzywa na patelni z tofu to zdrowa, kolorowa i smaczna propozycja na każdy dzień. Dzięki prostocie i możliwości modyfikacji składników to danie może stać się Twoim ulubionym wyborem na szybki, pełnowartościowy posiłek. Smacznego!
Szybkie danie bogate w warzywa, w sam raz nadaje się na obiad lub ciepłą kolację w zabiegany dzień. Jeśli nie lubisz tofu, a nie jesteś na diecie wegetariańskiej, to możesz je zastąpić kurczakiem lub indykiem.
Składniki potrzebne do wykonania warzywnego Bowl'a:
20g oliwy z oliwek (2 łyżki)
70g cebuli (mała lub średnia sztuka)
400g mieszanki warzyw na patelnię (opakowanie)
100g ryżu brązowego przed ugotowaniem, możesz go zastąpić kaszą (woreczek)
10g szczypiorku lub innej zieleniny, która lubisz
100g pomidorków koktajlowych
10g plastra cytryny (skropienie dania sokiem z cytryny zwiększy przyswajalność żelaza z potrawy)
Składniki potrzebne do wykonania marynaty do tofu
20g oliwy z oliwek (2 łyżki)
180g tofu (kostka)
1pinch czosnku granulowanego
1szczypta papryki wędzonej
1szczypta papryki ostrej
1szczypta papryki słodkiej
1szczypta soli
Instrukcje
Przygotowanie warzyw na patelni:
1
Ryż lub kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
2
Cebulę pokrój w piórka.
3
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej cebulę. Dodaj warzywa na patelnię, wszystko razem duś, mieszając od czasu do czasu.
4
Do miękkich warzyw dodaj ugotowany ryż lub kaszę.
Przygotowanie marynowanego tofu:
5
Tofu pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm.
6
Do oliwy dodaj przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż tofu, dobrze obtocz jej w marynacie. Zamknij naczynie i potrząśnij, aby jak najdokładniej tofu zostało pokryte marynatą. Najlepiej marynuj tofu tak z 20-30 min.
7
Następnie rozgrzej patelnię, umieść na nie kawałki tofu w marynacie i podsmażaj do lekkiego zarumienienia z obu stron.
8
Tak przygotowane tofu wyłóż na przygotowanych warzywach. Skrop sokiem z cytryny.
Wskazówki: potrawę można lekko skropić sokiem z cytryny, aby zwiększyć przyswajalność żelaza. Można do potrawy dodać szczypiorek, pomidorki koktajlowe. Dodatki dobierz wedle preferencji smakowych.
Wartości odżywcze
Porcje 2
Ilość na porcję
Kalorie580kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity31g48%
Węglowodanów całkowicie63g21%
Błonnik pokarmowy14g57%
Białko23g46%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.