Bowl- warzywa na patelni z tofu

Bowl warzywa na patelni z tofu
Bowl warzywa na patelni z tofu
Bowl warzywa na patelni z tofu
Metoda przygotowania , ,
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 mins Czas Gotowania: 25 mins Czas całkowity: 30 minut
Porcje 2
Kalorie ok. 580 na porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis
Szybkie danie bogate w warzywa, w sam raz nadaje się na obiad lub ciepłą kolację w zabiegany dzień.
Składniki potrzebne do wykonania warzywnego Bowl'a:
    Składniki na dwie porcje warzyw na patelni:
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 70 g cebuli (mała lub średnia sztuka)
  • 400 g mieszanki warzyw na patelnię (opakowanie)
  • 100 g ryżu brązowego przed ugotowaniem, możesz go zastąpić kaszą (woreczek)
  • 10 g szczypiorku lub innej zieleniny, która lubisz
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 10 g plastra cytryny (skropienie dania sokiem z cytryny zwiększy przyswajalność żelaza z potrawy)
  • Składniki potrzebne do wykonania marynaty do tofu
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 180 g tofu (kostka)
  • 1 pinch czosnku granulowanego
  • 1 pinch papryki wędzonej
  • 1 pinch papryki ostrej
  • 1 pinch papryki słodkiej
  • 1 pinch soli
Wykonanie wegetariańskiego bowl'a:
    Przygotowanie warzyw na patelni:
  1. Ryż lub kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej cebulę. Dodaj warzywa na patelnię, wszystko razem duś, mieszając od czasu do czasu.

  4. Do miękkich warzyw dodaj ugotowany ryż lub kaszę.

  5. Przygotowanie marynowanego tofu:
  6. Tofu pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm.
  7. Do oliwy dodaj przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. Do powstałej marynaty włóż tofu, dobrze obtocz jej w marynacie, zamknij naczynie i potrząśnij, aby jak najdokładniej tofu zostało pokryte marynatą. Najlepiej marynuj tofu tak z 20-30 min.
  8. Następnie rozgrzej patelnię, umieść na nie kawałki tofu w marynacie i podsmażaj do lekkiego zarumienienia z obu stron.
  9. Tak przygotowane tofu wyłóż na przygotowanych warzywach. Skrop sokiem z cytryny.

    Wskazówki: potrawę można lekko skropić sokiem z cytryny, aby zwiększyć przyswajalność żelaza. Można do potrawy dodać szczypiorek, pomidorki koktajlowe. Dodatki dobierz wedle preferencji smakowych.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 580kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 31g48%
Węglowodanów Całkowicie 63g21%
Błonnik pokarmowy 14g57%
Białko 23g46%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania:

Bowl warzywa na patelni z tofu

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegańskie, Szybkie dania, Dania bogate w białko
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/bowl-warzywa-na-patelni-z-tofu/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.