Aromatyczna, rozgrzewająca zupa szpinakowa

Aromatyczna zupa szpinakowa
Aromatyczna zupa szpinakowa
Aromatyczna zupa szpinakowa
Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 minut Czas Gotowania: 25 minut Czas całkowity: 30 minut
Porcje 2
Kalorie ok. 540 na porcję
Najlepsza pora roku Zima
Opis

Ta zupa może w prosty sposób spowodować, że w Twojej codziennej diecie znajdzie się większa ilość warzyw. Zupa jest aromatyczna, prosta, wyrazista w smaku. Do jej ugotowania i sfotografowania zachęcił mnie przepis Jamie'go Olivier'a znajdujący się w książce pod tytułem "Jedno". Przepis wzbogaciłam o dodatek ciecierzycy (możesz ją również wymienić na soczewicę), aby miała więcej białka i była bardziej sycąca i zbilansowana pod względem makroskładników. Skosztuj! Smacznego!

Składniki potrzebne do wykonania zupy:
    Składniki na 2-porcje zupy:
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 70 g cebuli (mała lub średnia sztuka)
  • 70 g selera (plaster)
  • 100 g pietruszki (średnia sztuka)
  • 200 g marchewki (2-3 srednie sztuki)
  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 200 ml mleczka kokosowego light (mały kartonik mleczka light)
  • 7 g przyprawy curry np. Kamis (1-2 łyżeczki)
  • 1 pinch soli
  • 160 g ciecierzycy (możesz użyć ciecierzycy na raz Bonduelle, mała puszka)
  • 100 g ryżu brązowego (woreczek, możesz go zastąpić kaszą bulgur)
Wykonanie aromatycznej zupy szpinakowej:
    Przygotowanie zupy:
  1. Zieleninę i warzywa dobrze umyj, obierz osusz.
  2. Warzywa korzeniowe oprócz marchewki pokrój w kostkę, marchew pokrój w dość grube plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, podsmaż ją do lekkiego zarumienienia, następnie dodaj warzywa korzeniowe i chwilę podsmażaj, często mieszając.
  4. Do garnka dodaj przyprawę curry, wymieszaj, chwilę podsmażaj, uważaj, aby nie przypalić, dodaj wodę w takiej ilości, aby przykryła warzywa ok. 1-2 szklanek.
  5. Przykryj pokrywą i gotuj wszystko do miękkości.
  6. Wlej mleczko kokosowe, wszystko wymieszaj, dodaj liście szpinaku, chwilę gotuj, ale nie za długo, aby liście nie zrobiły się brązowe.
  7. Dodaj ciecierzycę z puszki lub słoika.
  8. Podawaj z dodatkiem ciecierzycy lub soczewicy, która jest źródłem białka i ryżem brązowym lub kaszą bulgur ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Wskazówka: jeśli używasz szpinaku mrożonego, dodaj go do podsmażonej cebuli, a po jego roztopieniu dodaj resztę warzyw. Możesz użyć ciecierzycy na raz Bonduelle.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 540kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 22g34%
Węglowodanów całkowicie 80g27%
Błonnik pokarmowy 22g88%
Białko 15g30%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania:

Aromatyczna zupa szpinakowa

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegańskie, Szybkie dania, Dania bogate w białko

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.