Na patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek, dodaj cebulę, chwilę podsmażaj. Do podsmażonej cebuli dodaj warzywa korzeniowe (ziemniaka, marchewkę, pietruszkę, seler) i podsmażaj chwilę.
Następnie zalej wszystko ok. 2 szklankami wody (ok. 350-500 ml wody, tak, aby warzywa były przykryte. Za pomocą wody, dobierz pożądaną gęstość zupy).
Dodaj brokuł podzielony na różyczki. Gotuj do miękkości. Zupę zblenduj na gładki krem.
Podawaj z jogurtowym kleksem, pestkami dyni oraz czarnuszką.
Porcje 4
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Zupa z brokułu może być też podana z pieczywem i stanowić doskonały lunch do pracy.
Instytucje naukowe zajmujące się żywieniem człowieka zalecają spożywanie minimum 500 g warzyw i owoców każdego dnia.
Taka porcja brokuła dostarcza zaledwie 150 kcal.
Brokuł ma niską kaloryczność, dzięki czemu doskonale zwiększa objętość dania, nie zwiększając tym samym znacząco jego kaloryczności.
Propozycja podania:
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.