Zupa krem z brokułu

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa
Metoda przygotowania
Posiłki
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 15 minut Czas Gotowania: 30 minut Czas całkowity: 45 minut
Porcje 4
Kalorie ok. 350 kcal na 1 porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis
Zupy krem z warzyw, to doskonały sposób na zwiększenie ich spożycia. Proporcje warzyw korzeniowych podane w przepisie można zmienić w zależności od potrzeb. Zupa doskonale smakuje z takimi dodatkami jak: jogurt, skyr, pestki dyni, czarnuszka, ale brokuł świetnie komponuje się również z parmezanem. Traktuj przepis jako bazę do stworzenia swojej idealnej zupy brokułowej.
Składniki potrzebne do wykonania zupy brokułowej:
    Składniki główne zupy dyniowej:
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 150 g cebuli (średnia sztuka)
  • 100 g pietruszki (korzeń) (średnia sztuka)
  • 100 g selera (jeśli nie masz, to możesz go pominąć)
  • 60 g marchewki (jedna mała sztuka)
  • 200 g ziemniaków (2-3 średnie ziemniaki)
  • 500 g brokuła (może być świeży lub mrożony)
  • 350-500 ml wody (ilością dodanej wody można uzyskać pożądaną gęstość zupy)
  • 0.5 tsp sól (zupę posól zgodnie z preferencjami, możesz dodać również pieprz)
  • Dodatki do ozdobienia zupy brokułowej (do jednej porcji):
  • 15 g pestek dyni (jedna płaska łyżka na jedną porcję)
  • 5 g nasion czarnuszki (oprósz zupę lekko z wierzchu)
  • 40 g jogurtu naruralnego lub skyru (łyżka)
Wykonanie zupy brokułowej:
    Poszczególne kroki:
  1. Warzywa korzeniowe umyj, obierz, opłucz, następnie pokrój w średnią kostkę. Brokuł umyj i podziel na różyczki.
    Warzyw nie trzeba kroić starannie, wszystko i tak będzie blendowane.
  2. Na patelni rozgrzej dobrze oliwę z oliwek, dodaj cebulę, chwilę podsmażaj. Do podsmażonej cebuli dodaj warzywa korzeniowe (ziemniaka, marchewkę, pietruszkę, seler) i podsmażaj chwilę.

  3. Następnie zalej wszystko ok. 2 szklankami wody (ok. 350-500 ml wody, tak, aby warzywa były przykryte. Za pomocą wody, dobierz pożądaną gęstość zupy).

  4. Dodaj brokuł podzielony na różyczki. Gotuj do miękkości. Zupę zblenduj na gładki krem.

  5. Podawaj z jogurtowym kleksem, pestkami dyni oraz czarnuszką.

    Z podanych składników wyjdą ok. 3-4 porcje po 400-500 ml. Kaloryczność jednej porcji zupy z dodatkami wynosi ok. 350 kcal.
Wartości odżywcze

Porcje 4


Ilość na porcję
Kalorie 330kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 16g25%
Węglowodanów Całkowicie 37g13%
Błonnik pokarmowy 11g44%
Białko 15g30%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Zupa z brokułu może być też podana z pieczywem i stanowić doskonały lunch do pracy.
Instytucje naukowe zajmujące się żywieniem człowieka zalecają spożywanie minimum 500 g warzyw i owoców każdego dnia.

Taka porcja brokuła dostarcza zaledwie 150 kcal.

Brokuł ma niską kaloryczność, dzięki czemu doskonale zwiększa objętość dania, nie zwiększając tym samym znacząco jego kaloryczności.

Propozycja podania:

Zupa brokułowa

Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe, Dania wegańskie, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/zupa-brokulowa/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.