Tortilla a’la pizza Margerita, smaczne i pyszne włoskie śniadanie. Tortilla może zastąpić tradycyjne pieczywo. Jeden placek Tortilli o masie 60 g dostarcza około 184 kcal. Warto przed zakupem sprawdzić skład tortilli.
Składniki główne:
- 60 g Tortilli (ok. jeden placek)
- 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
- 30 g koncentratu pomidorowego (ok. 2 kopiate łyżeczki)
- 10 g parmezanu (1 łyżka)
- 120 g mozzarelli (1 kulka, możesz użyć połowę kulki, aby zmniejszyć kaloryczność dania, można użyć mozzarelli light)
- 25 g czarnych oliwek (ok. 10 sztuk, można je zamienić na zielone lub pominąć)
- 10 g rukoli (szklanka, możesz użyć dowolnej ilości lub zamienić na inną zieleninę np. świeżą bazylię)
- 50 g pomidorków koktailowych
- 3 g ziół prowansalskich (pół łyżeczki)
- 1 pinch soli
Porcje 1
- Ilość na porcję
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 36g56%
- Węglowodanów Całkowicie 42g15%
- Błonnik pokarmowy 7g29%
- Białko 41.5g83%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.