Placuszki z cukinii na mące z ciecierzycy

Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 15 mins Czas całkowity: 45 minut
Porcje 2
Kalorie ok. 450 na 1 porcję bez dodatków
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Placuszki składają się zaledwie z kilku składników. Są proste w wykonaniu. W przepisie wykonano je w piekarniku, ale można je też podsmażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Placuszki są wykonane z mąki z ciecierzycy, która jest bogata w białko. Świetnie smakują z sosami, przykładowo z sosem jogurtowo-szczypiorkowym.

Składniki
    Składniki główne do placuszków z cukinii:
  • 500 g cukinii (2 średnie sztuki lub jedna duża)
  • 2 szt. jaj
  • 90 g mąki z ciecierzycy (4-5 łyżek)
  • 40 g tartego parmezanu (4 łyżki)
  • 5 g czosnku (można dodać granulowany)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • Składniki potrzebne do wykonania sosu jogurtowo szczypiornkowego (2 porcje)
  • 150 g jogurtu lub skyru naturalnego (opakowanie)
  • 30 g majonezu light (ma on mniej kalorii niż zwykły)
  • szczypiorek (dodaj tyle ile uważasz, możesz go sastąpić inną zieleniną np. pietruszką)
Wykonanie placuszków z cukinii:
    Poszczególne kroki wykonania placuszków z cukinii:
  1. Cukinię dobrze umyj, osusz, usuń końcówkę warzywa (cukinii nie trzeba obierać ze skórki). Zetrzyj ją na tarce o średnich oczkach, posól, a następnie wyłóż ją do odsączenia na sito na około 15 minut. Po upływie tego czasu możesz ją jeszcze dodatkowo odsączyć za pomocą czystego ręcznika lub wycisnąć w dłoni. Cukinia do wykonania tych placuszków powinna być dość sucha.
  2. Nastaw piekarnik grzanie góra-dół na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Cukinię wyłóż do miski, następnie dodaj do niej mąkę z ciecierzycy, jajka, starty parmezan, całość lekko dosól, dodaj pieprzu, można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub czosnek granulowany. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Placuszki wykładaj za pomocą łyżki na papier do pieczenia.

  5. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 25-30 minut (czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, danie należy obserwować) do zarumienienia.
  6. Z przepisu wychodzi około 9-10 średniej wielkości placków.
    Placuszki podawaj np. z sosem jogurtowo-szczypiorkowym ( najprostszy sos to 2-3 łyżki jogurtu, jedna łyżka majonezu light, szczypiorek, składniki dokładnie wymieszaj).
  7. Wykonanie sosu jogurtowo-szczypiorkowego (2 porcje)
  8. Szczypiorek posiekaj, wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Najlepiej użyj majonezu wegańskiego ma o połowę mniej kalorii.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 595kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 27.5g43%
Węglowodanów Całkowicie 47g16%
Błonnik pokarmowy 9g36%
Białko 40g80%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka
Propozycja podania: Placuszki z cukinii Placuszki z cukinii
Słowa kluczowe: Dania bezglutenowe,Dania bogate w białko, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania, Dania o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/placuszki-z-cukinii/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.