Omlet biszkoptowy z warzywami

Omlet biszkoptowy z warzywami
Omlet biszkoptowy z warzywami
Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 mins Czas Gotowania: 20 mins Czas całkowity: 25 minut
Porcje 1
Kalorie 491 kcal
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Omlet biszkoptowy jest puszysty i delikatny. Można go podać z pieczarkami, papryką i groszkiem zielonym, ale równie dobrze będzie smakował z innymi warzywnymi dodatkami.

Składniki do wykonania omletu biszkoptowego z warzywami:
    Składniki na omlet biszkoptowy:
  • 2 jajka
  • 25 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (1 łyżka, można ją zastąpić zwykłą pszenną mąką pełnoziarnistą lub typ 500)
  • 1 pinch sól (szczypta)
  • 1 pinch pieprz (szczypta)
  • 5 g masła (łyżeczka)
  • Składniki na farsz warzywny:
  • 150 g papryki czerwonej (średnia sztuka)
  • 200 g pieczarek
  • 40 g groszku zielonego konserwowego (można go pominąć lub zamienić np. na cukinię lub inne warzywo)
  • 10 g oliwy z oliwej (łyżka)
  • sól (szczypta)
Wykonanie omletu biszkoptowego z warzywami:
    Wykonanie farszu warzywnego:
  1. Pieczarki, paprykę umyj i osusz i pokrój na średnią kostkę. Groszek zielony dobrze opłucz z zalewy.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Jak oliwa się rozgrzeje, to dodaj pokrojone pieczarki, podsmażaj chwilę.
  3. Do zarumienionych pieczarek dodaj pokrojoną paprykę. Jak papryka zmięknie, dodaj groszek zielony, wszystko posól, przemieszaj i zdejmij z ognia.

    Jeśli nie chcesz brudzić dużej ilości naczyń, to patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym i wykorzystaj do przygotowania omletu.
  4. Wykonanie omletu biszkoptowego:
  5. Oddziel żółtka od białek.

  6. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.

  7. Żółtka roztrzep, dodaj do nich sól i pieprz i pokrojony szczypiorek.

  8. Do piany z białek dodaj żółtka z przyprawami i płaską łyżkę mąki.

    Wszystko chwilę wymieszaj do połączenia składników.

  9. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i wylej masę omletu. Omlet podsmażaj na małym ogniu, kiedy masa stężeje, przewróć omlet na drugą stronę.

  10. Na gotowym omlecie umieść farsz warzywny.

    Wskazówki: do przygotowania farszu możesz użyć innych warzyw wedle własnych preferencji. Jeśli nie masz czasu na ubijanie białek, to nie musisz tego robić. Po prostu zmieszaj jajka z przyprawami i niewielkim dodatkiem mąki, przygotuj jak zwykły omlet. Będzie wtedy mniej puszysty.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 491.5kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 26g40%
Węglowodanów Całkowicie 41g14%
Błonnik pokarmowy 13g52%
Białko 28g57%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Słowa kluczowe: Dania bogate w białko, Dania bogate w warzywa, Dania wegetariańskie, Dania o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/omlet-biszkoptowy-z-warzywami/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.