Naleśniki czekoladowe z farszem twarogowo-bananowym

Naleśniki czekoladowe z farszem tarogowo-bananowym
Naleśniki czekoladowe z farszem tarogowo-bananowym
Naleśniki czekoladowe z farszem tarogowo-bananowym

Pyszny, prosty i szybki naleśnik czekoladowy, doskonały na weekend. Farsze można dowolnie modyfikować i mieszać ser twarogowy z różnymi dodatkami owocowymi. Naleśnik dostarcza odpowiedniej ilości białka i pozostałych składników odżywczych. Użycie mąki orkiszowej typ 1850 powoduje, że naleśniki sycą na dłużej.

Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 minut Czas Gotowania: 15 minut Czas całkowity: 20 minut
Porcje 1
Kalorie ok. 550 kcal na porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Składniki potrzebne do wykonania wnalesników czekoladowych z farszem twarogowo-bananowym:
    Składniki na nalesniki:
  • 5 g oliwy z oliwek (łyżeczka, mozna użyć np. oliwy pomarańczowej)
  • 45 g mąki orkiszowej 1850 g (ok. 3 płaskie łyżki, można uzyć zwykłej mąki, lecz wtedy uzyskasz wyższy indeks glikemiczny)
  • 50 g jajka (jedna sztuka)
  • 1 pinch soli (użyj niewielką ilość)
  • 5 g kakao zwykłego (łyżeczka)
  • 100 ml mleka krowiego 1,5% (można zamienić je na dowolny napój roślinny)
  • Składniki na farsz:
  • 100 g banana (jeden mały banan)
  • 100 g sera twarogowego chudego (jeśli chcesz zwiększyć kaloryczność dania, użyj tłustego lub półtłustego sera twarogowego)
  • 5 g erytrytolu (łyżeczka, można go pominąć)
  • 10 g gorzkiej czekolady (kostka)
Wykonanie nalesników czekoladowych z farszem twarogowo-bananowym:
    Wykonanie naleśników:
  1. W naczyniu umieść jajko, mąkę, kakao, płyn (mleko lub napój roślinny), szczyptę soli, erytrytol (jeśli go nie masz, to pomiń ten składnik). Wszystko dobrze wymieszaj, ciasto odstaw na chwilę do odpoczęcia.
  2. Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju, dobrze rozgrzej.
  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylej masę naleśnikową, zmniejsz ogień, smaż na małym ogniu z obu stron do zarumienienia.
  4. Z tej ilości ciasta wychodzi jeden grubszy naleśnik, jeśli masz małą patelnię, to możesz zrobić 2 mniejsze i cieńsze.
    Wskazówki: Jeśli nie masz czasu robić naleśnika, to zamień go na tortillę pełnoziarnistą.
  5. Wykonanie farszu:
  6. Banana zmiksuj z serem twarogowym.

  7. Dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę.

  8. Wykończenie dania:
  9. Danie podawaj z dodatkiem owoców jagodowych np. mrożoną maliną dla przełamania smaku oraz dodatkiem świeżej mięty.

  10. Farsz wyłóż na przygotowanych naleśnikach i zawiń je w dowolny sposób.
    Wskazówki: Banana możesz zamienić na maliny lub inne owoce jagodowe. Maliny mrożone możesz podgrzać, zblendować z niewielkim dodatkiem erytrytolu i polać nim naleśniki.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 578kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 17g27%
Węglowodanów Całkowicie 76g26%
Błonnik pokarmowy 6g24%
Białko 39.01g79%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania:

Naleśniki czekoladowe z farszem tarogowo-bananowym

 

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w owoce, Szybkie dania, Dania bogate w białko, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Szybkie śniadania i kolacje
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/nalesniki-czekoladowe-z-farszem-twarogowo-bananowym/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.