Szybkie i proste do zrobienia muffinki z dodatkiem tartej marchewki. Robi się je ekspresowo. W składzie zawierają płatki owsiane, które są żywnością funkcjonalną. Są wykonane na serku skyr, dzięki czemu mają trochę większą zawartość białka niż tradycyjne desery.
Czas Przygotowania: 10 minsCzas całkowity: 40 minut
Porcje10
Kalorieok. 230 kcal z dodatkiem 10 g kremu (przepis liczony z użyciem erytrytolu, zamieniając erytrytol na cukier, uzyskasz wyższą kaloryczność)
Najlepsza pora roku
Nadaje się przez cały rok
Opis
Dodatki do muffinek można dobierać wedle własnych upodobań, np. zamiast suszonej moreli można dać rodzynki, zamiast orzechów włoskich orzechy pekan czy laskowe.
Można do nich wykonać pyszny krem na bazie 3 składników: skyru, masła orzechowego, erytrytolu, który możesz zamienić na cukier puder.
W przepisie użyto erytrtolu, ale jeśli go nie lubisz lub nie musisz uważać na kaloryczność dań, to możesz go zastąpić zwykłym cukrem, pamiętaj, że muffinki będą miały wtedy większą kaloryczność.
W przepisie użyto oliwy z oliwek pomarańczowej, można też skorzystać z wersji cytrynowej lub użyć po prostu zwykłej oliwy lub oleju rzepakowego.
Składniki potrzebne do wykonania muffinek marchewkowo-bananowych:
Składniki główne:
230g płatków owsianych górskich (ok. 2 szklanki)
30g erytrytolu (2-3 łyżki)
150g marchewki (średnia sztuka)
5g proszku do pieczenia (1 łyżka)
30g masła orzechowego (duża łyżka)
150g skyru naturalnego lub waniliowego (opakowanie)
50g mleka 1,5% lub napoju roślinnego
115g banana (średnia sztuka)
50g oliwy z oliwek pomarańczowej lub cytrynowej lub zwykłego oleju rzepakowego
1szt. jaja (rozmiar L)
1pinch soli
Dodatki:
15g orzechów włoskich (można zamienić na pekan lub laskowe)
5g cynamonu (łyżeczka)
20g moreli suszonej lub skórki pomarańczowej
Krem do muffinek:
75g skyru naturalnego (pół opakowania)
10g erytrytolu (łyżka)
20g masła orzechowego (łyżka)
Wykonanie muffinek marchewkowo-bananowych:
Poszczególne kroki:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Papiloty umieść w formie na muffinki.
Marchewkę zetrzyj na tarce. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Morele również pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki oprócz startej marchewki, orzechów i moreli zblenduj blenderem ręcznym lub kielichowym na dość gładką masę. Masa jest dość gęsta.
Do powstałej masy dodaj marchewkę, orzechy, morele lub inne bakalie np. rodzynki i dokładnie wymieszaj.
Masą napełnij kokilki. Włóż blachę z muffinkami do piekarnika i piecz 25-30 minut (180 stopni).
Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, dlatego obserwuj co dzieje się z potrawą w trakcie pieczenia. Piecz muffinki do lekkiego zarumienienia.
Wykonanie kremu:
Skyr wymieszaj dokładnie z erytrytolem lub cukrem pudrem i masłem orzechowym. Kremem posmaruj wierzch muffinków.
Możesz je również przyozdobić niewielką ilością tartej marchewki.
Wartości odżywcze
Porcje 10
Ilość na porcję
Kalorie230kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie12g19%
Węglowodanów Całkowicie29g10%
Błonnik pokarmowy3.4g14%
Białko4g8%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Propozycja podania:
Słowa kluczowe:
Dania o niskim indeksie glikemicznym, Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Szybkie desery