Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym

Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym

Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym – połączenie zdrowia i wykwintnego smaku

Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym to danie, które harmonijnie łączy wartości odżywcze z wyjątkowym smakiem. Delikatny filet z łososia, podany z aromatycznym sosem bazyliowym i pożywną kaszą, stanowi propozycję idealną na elegancki obiad lub kolację. Z pewnością jest to przepis godny uwagi.

Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym
Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym. Przepis na blogu smako-kształcenie.

Składniki i ich wartości odżywcze

  • Filet z łososia: Bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, białko oraz witaminy D i B12, wspiera zdrowie serca i układu nerwowego.​
  • Kasza: Źródło błonnika, minerałów takich jak magnez i żelazo, a także witamin z grupy B, wspomaga trawienie i dostarcza energii.​
  • Sos bazyliowy: Dostarcza antyoksydantów oraz witamin A i K, wspierając odporność i zdrowie skóry.​

Korzyści zdrowotne i smakowe

To danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także korzyść dla zdrowia. Kwasy omega-3 z łososia działają przeciwzapalnie, a błonnik z kaszy wspomaga pracę jelit. Aromatyczny sos bazyliowy dodaje świeżości i głębi smaku, czyniąc potrawę wyjątkową.

Sposób podania i zastosowanie

Łososia najlepiej podawać na ciepło, ułożonego na porcji ulubionej kaszy, polanego sosem bazyliowym. Danie można udekorować świeżymi listkami bazylii lub plasterkami cytryny dla podkreślenia smaku. Świetnie komponuje się z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.​

Dodatkowe wskazówki

  • Przygotowanie łososia: Filet można upiec w piekarniku, grillować lub usmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem.
  • Wybór kaszy: Kasza jaglana, gryczana czy bulgur będą doskonałym wyborem, w zależności od preferencji smakowych.​
  • Urozmaicenie sosu: Dodatek orzeszków piniowych lub parmezanu do sosu bazyliowego wzbogaci jego smak i konsystencję.​

Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym to propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i smaczne posiłki, łączące tradycję z nutą nowoczesności.

Dodatkowo spróbuj również przepisu na sos bazyliowo-miętowy. Doskonały do tortilli. Dobrymi sosami można doskonale wzmocnić walory smakowo-zapachowe dania. Sosy robione na świeżych ziołach, jak ten sos bazyliowy w prosty sposób dostarczają dodatkowych ilości antyoksydantów. Na dodatek, robiąc sosy na skyrze możesz dostarczyć do posiłku dodatkową porcję białka. Podsumowując warto swoje dania wzbogacać o takie dodatki.

Czas Przygotowania 10 minut
Czas Gotowania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Metoda przygotowania: Gotowanie, Pieczenie
Kuchnia: Polska, Prosta i szybka
Trudność: Początkujący
Porcje: 1
Kalorie: ok. 700 kcal na porcję
Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok
Opis

Szybki obiad z dodatkiem ryby, to wspaniały pomysł na zwiększenie w swojej diecie ilości omega 3.
Dodatek kaszy i warzyw sprawi, że danie będzie długo sycić i będzie miało niski indeks i ładunek glikemiczny.
Spróbuj tego dania w swoich kombinacjach!
Zmień kaszę, warzywa, rodzaj ryby, a za każdym razem wyjdzie pyszne i zbilansowane danie!

Składniki potrzebne do wykonania łososia z kaszą i sosem bazyliowym:
    Przygotowanie łososia:
  • 120 g Łososia świeżego lub mrożonego (mrożonego najpierw rozmroź go w lodówce)
  • 5 g oliwy z oliwek (łyżeczka)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • Przygotowanie kaszy:
  • 50 g kaszy pęczak (możesz ją zamienić na inną np: owsianą, bulgur, gryczaną)
  • 10 g oliwy z oliwek (łyżka)
  • 70 g cebili zwykłej lub czerwonej (można ja pominąć jesli źle ją tolerujesz)
  • 75 g papryki czerwonej (połowa średniej sztuki)
  • 100 g cukinii (mała sztuka lub połowa dużej, możesz jej dać jeszcze więcej jeśli chcesz mieć większą objętość dania, a mniejsza kaloryczność)
  • 50 g bobu (poza sezonem możesz użyć mrożonego lub go pominąć, danie i tak ma bardzo dużo warzyw)
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 szczypta zioł prowansalskich (użyj takich zioł jakie lubisz najbardziej)
  • Sos bazyliowy
  • 75 g skyru lub jogurtu naturalnego (połowa opakowania)
  • 10 szt. liści bazylii (mozna zamienić np. na pietruszkę, będzie wtedy sos pietruszkowy)
  • 25 g majonezu light np. Go Vege z Biedronki (łyżka)
  • 1 szczypta soli i pieprzu
Wykonanie łososia z kaszą i sosem bazyliowym:
    Przygotowanie łososia:
  1. 1

    Łososia umieść w naczyniu żaroodpornym, wysmaruj lekko jego wierzch oliwą z oliwek.

  2. 2
    Oprósz solą i pieprzem, umieść w piekarniku, piecz 20-25 minut.
  3. Przygotowanie kaszy:
  4. 3
    Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta.
  5. 4

    Jeśli dodajesz również bób, ugotuj go w solonej wodzie przez 20 min. Ugotowany bób opłucz chłodną wodą i obierz ze skórki.

  6. 5

    Warzywa dobrze umyj, cebulę w piórka, resztę pokrój w kostkę.

  7. 6

    Na patelnię wylej oliwę. Podsmaż pokrojone warzywa do zarumienienia, dodaj ulubione przyprawy, dodaj ugotowaną kaszę, wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj bób, jeśli go używasz.

  8. Przygotowanie sosu bazyliowego:
  9. 7
    Sos bazyliowo-miętowy

    Listki bazylii, jogurt, majonez, sól, pieprz zblenduj.

Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 700kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 34g53%
Węglowodanów całkowicie 66g22%
Błonnik pokarmowy 10g40%
Białko 39g78%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym

Propozycja podania:

Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym
Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym

Spróbuj również przepisu na sos bazyliowo-miętowy. Doskonały do tortilli.

Słowa kluczowe: Dania bogate w białko, Dania gogate w warzywa, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Szybkie dania, Ryby
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/losos-z-kasza-i-sosem-bazyliowym/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.