Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym – połączenie zdrowia i wykwintnego smaku
Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym to danie, które harmonijnie łączy wartości odżywcze z wyjątkowym smakiem. Delikatny filet z łososia, podany z aromatycznym sosem bazyliowym i pożywną kaszą, stanowi propozycję idealną na elegancki obiad lub kolację. Z pewnością jest to przepis godny uwagi.
Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym. Przepis na blogu smako-kształcenie.
Składniki i ich wartości odżywcze
Filet z łososia: Bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, białko oraz witaminy D i B12, wspiera zdrowie serca i układu nerwowego.
Kasza: Źródło błonnika, minerałów takich jak magnez i żelazo, a także witamin z grupy B, wspomaga trawienie i dostarcza energii.
Sos bazyliowy: Dostarcza antyoksydantów oraz witamin A i K, wspierając odporność i zdrowie skóry.
Korzyści zdrowotne i smakowe
To danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także korzyść dla zdrowia. Kwasy omega-3 z łososia działają przeciwzapalnie, a błonnik z kaszy wspomaga pracę jelit. Aromatyczny sos bazyliowy dodaje świeżości i głębi smaku, czyniąc potrawę wyjątkową.
Sposób podania i zastosowanie
Łososia najlepiej podawać na ciepło, ułożonego na porcji ulubionej kaszy, polanego sosem bazyliowym. Danie można udekorować świeżymi listkami bazylii lub plasterkami cytryny dla podkreślenia smaku. Świetnie komponuje się z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Dodatkowe wskazówki
Przygotowanie łososia: Filet można upiec w piekarniku, grillować lub usmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem.
Wybór kaszy: Kasza jaglana, gryczana czy bulgur będą doskonałym wyborem, w zależności od preferencji smakowych.
Urozmaicenie sosu: Dodatek orzeszków piniowych lub parmezanu do sosu bazyliowego wzbogaci jego smak i konsystencję.
Łosoś z kaszą i sosem bazyliowym to propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i smaczne posiłki, łączące tradycję z nutą nowoczesności.
Dodatkowo spróbuj również przepisu na sos bazyliowo-miętowy. Doskonały do tortilli. Dobrymi sosami można doskonale wzmocnić walory smakowo-zapachowe dania. Sosy robione na świeżych ziołach, jak ten sos bazyliowy w prosty sposób dostarczają dodatkowych ilości antyoksydantów. Na dodatek, robiąc sosy na skyrze możesz dostarczyć do posiłku dodatkową porcję białka. Podsumowując warto swoje dania wzbogacać o takie dodatki.
Szybki obiad z dodatkiem ryby, to wspaniały pomysł na zwiększenie w swojej diecie ilości omega 3. Dodatek kaszy i warzyw sprawi, że danie będzie długo sycić i będzie miało niski indeks i ładunek glikemiczny. Spróbuj tego dania w swoich kombinacjach! Zmień kaszę, warzywa, rodzaj ryby, a za każdym razem wyjdzie pyszne i zbilansowane danie!
Składniki potrzebne do wykonania łososia z kaszą i sosem bazyliowym:
Przygotowanie łososia:
120g Łososia świeżego lub mrożonego (mrożonego najpierw rozmroź go w lodówce)
5g oliwy z oliwek (łyżeczka)
1szczypta soli
1szczypta pieprzu
Przygotowanie kaszy:
50g kaszy pęczak (możesz ją zamienić na inną np: owsianą, bulgur, gryczaną)
10g oliwy z oliwek (łyżka)
70g cebili zwykłej lub czerwonej (można ja pominąć jesli źle ją tolerujesz)
75g papryki czerwonej (połowa średniej sztuki)
100g cukinii (mała sztuka lub połowa dużej, możesz jej dać jeszcze więcej jeśli chcesz mieć większą objętość dania, a mniejsza kaloryczność)
50g bobu (poza sezonem możesz użyć mrożonego lub go pominąć, danie i tak ma bardzo dużo warzyw)
1szczypta soli i pieprzu do smaku
1szczypta zioł prowansalskich (użyj takich zioł jakie lubisz najbardziej)
Sos bazyliowy
75g skyru lub jogurtu naturalnego (połowa opakowania)
10szt. liści bazylii (mozna zamienić np. na pietruszkę, będzie wtedy sos pietruszkowy)
25g majonezu light np. Go Vege z Biedronki (łyżka)
1szczypta soli i pieprzu
Wykonanie łososia z kaszą i sosem bazyliowym:
Przygotowanie łososia:
1
Łososia umieść w naczyniu żaroodpornym, wysmaruj lekko jego wierzch oliwą z oliwek.
2
Oprósz solą i pieprzem, umieść w piekarniku, piecz 20-25 minut.
Przygotowanie kaszy:
3
Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta.
4
Jeśli dodajesz również bób, ugotuj go w solonej wodzie przez 20 min. Ugotowany bób opłucz chłodną wodą i obierz ze skórki.
5
Warzywa dobrze umyj, cebulę w piórka, resztę pokrój w kostkę.
6
Na patelnię wylej oliwę. Podsmaż pokrojone warzywa do zarumienienia, dodaj ulubione przyprawy, dodaj ugotowaną kaszę, wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj bób, jeśli go używasz.
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.