Łódeczki z cukinii z mięsem i warzywami

Łódeczki z cukinii
Łódeczki z cukinii
Metoda przygotowania ,
Kuchnia
Posiłki ,
Trudność Średnio zaawansowane
Czas
Czas Przygotowania: 20 mins Czas całkowity: 1 godzina
Porcje 2
Kalorie 560 kcal na jedną porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

To danie to doskonały sposób na zwiększenie spożycia warzyw w codziennej diecie. Farsz jest aromatyczny, a dzięki użyciu mięsa mielonego z indyka czy kurczaka ograniczamy podaż dużej ilości tłuszczów zwierzęcych.

Składniki potrzebne do wykonania dania:
    Składniki główne:
  • 600 g cukinii (dwie średnie po ok. 300 g)
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
  • 100 g cebuli (średnia sztuka)
  • 10 g czosnku (1-2 małe ząbki)
  • 70 g marchewki (mała sztuka)
  • 200 g pieczarek (można użyć dowolnej ilości lub pominąć)
  • 300 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce (cała puszka)
  • 100 g ryżu najlepiej brązowego (na sucho, cały worek)
  • 30 g parmezanu (2 łyżki)
  • przyprawy (oregano, bazylia, papryka ostra, papryka słodka wedle uznania, sól)
  • 10 g szczypiorku (możesz użyć dowolną ilość lub zamienić na inną zieleninę)
Wykonanie dania:
    Poszczególne kroki:
  1. Warzywa umyj, osusz.
  2. Cebulę pokrój w drobne piórka. Marchewkę zetrzyj na tarce.
  3. Cukinii obetnij końcówki, przekrój je na pół i wydrąż środek. Wydrążony środek pokrój na drobniejsze kawałki, użyjesz go potem do farszu.
  4. Pieczarki pokrój na dość drobne kawałki.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż cebulę do lekkiego zrumienienia.
  6. Dodaj mięso mielone, dobrze je rozdrobnij za pomocą szpatułki. Podsmażaj do zarumienienia mięsa.
  7. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, to nie musisz go obierać).
  8. Wszystko razem chwilę podsmażaj na patelni do zarumienienia mięsa.
  9. Dodaj przyprawy.
    Z przypraw polecam: bazylię, oregano, paprykę słodką, paprykę ostrą, dodaj wedle uznania.
  10. Dodaj miąższ cukinii, marchewkę, pieczarki, wszystko jeszcze chwilę podsmażaj.
  11. Następnie dodaj całą puszkę pomidorów krojonych, danie posól.
  12. Duś danie przez około 20 minut.
  13. W międzyczasie ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Ugotowany ryż wyłóż na patelnię z przygotowanym sosem, wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
  14. W międzyczasie nastaw piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół.
  15. Łódeczki z cukinii lekko oprósz solą i pieprzem. Uzyskanym farszem wypełnij łódeczki z cukinii.
  16. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz potrawę ok. 30 minut.
  17. Po wyjęciu oprósz łódeczki parmezanem i szczypiorkiem.
    Jeśli przygotujesz porcje, to pozostałą ilość schłodź, zamknij w naczyniu, umieść w lodówce i odgrzej na 2 dzień.
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 560kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 18g28%
Węglowodanów Całkowicie 63g21%
Błonnik pokarmowy 14g57%
Białko 44g88%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania

Łódeczki z cukinii

Słowa kluczowe: Dania mięsne, Dania bogate w białko, Dania bogate w warzywa, Szybkie dania
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/lodeczki-z-cukinii-z-miesem-i-warzywami/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.