Łódeczki z cukinii z mięsem i warzywami – lekkie i pożywne danie na każdą okazję
Łódeczki z cukinii faszerowane mięsem mielonym i warzywami to doskonała propozycja na obiad lub kolację, łącząca w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. To danie nie tylko cieszy podniebienie, ale również dostarcza cennych składników wspierających zdrową dietę.
Łódeczki z cukinii. Przepis na blogu smako-kształcenie.
Składniki i ich wartości odżywcze
Cukinia: Niskokaloryczne warzywo bogate w witaminy A i C oraz minerały, takie jak potas i magnez. Wspomaga trawienie dzięki zawartości błonnika i działa odkwaszająco na organizm.
Mięso mielone z indyka lub kurczaka: Chude źródło białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż mięso czerwone, co korzystnie wpływa na zdrowie serca.
Marchewka: Dostarcza beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, wspierającą zdrowie wzroku i skóry.
Pieczarki: Niskokaloryczne grzyby będące źródłem witamin z grupy B oraz selenu, ważnego dla funkcjonowania układu odpornościowego.
Pomidory krojone: Bogate w likopen – silny antyoksydant chroniący komórki przed uszkodzeniami oraz wspierający zdrowie serca.
Ryż brązowy: Pełnoziarniste źródło węglowodanów złożonych, dostarczające energii na dłużej. Zawiera więcej błonnika i składników mineralnych niż ryż biały.
Parmezan: Twardy ser o intensywnym smaku, dostarczający wapnia i białka, niezbędnych dla zdrowych kości i zębów.
Korzyści zdrowotne i smakowe
Danie to łączy w sobie różnorodne warzywa i chude mięso, co czyni je lekkostrawnym, a jednocześnie sycącym posiłkiem. Wykorzystanie cukinii jako "łódeczek" sprawia, że potrawa jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w witaminy i minerały. Dodatek przypraw takich jak oregano, bazylia czy papryka nadaje potrawie aromatyczny charakter, podkreślając jej śródziemnomorski styl.
Sposób podania
Łódeczki z cukinii najlepiej podawać na gorąco, posypane świeżym szczypiorkiem i startym parmezanem. Mogą stanowić samodzielne danie lub być serwowane z lekką sałatką z rukoli i pomidorów. To również świetna propozycja dla osób dbających o linię, gdyż jedna porcja dostarcza około 560 kcal, z przewagą białka i błonnika, co sprzyja uczuciu sytości.
Dodatkowe wskazówki
Aby urozmaicić smak potrawy, można dodać do farszu ulubione zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, a także eksperymentować z różnymi rodzajami sera, np. mozzarellą czy fetą. Danie to jest również dobrą okazją do wykorzystania sezonowych warzyw, co podnosi jego wartość odżywczą i smakową.
Przygotowanie łódeczek z cukinii z mięsem i warzywami to świetny sposób na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw, zachowując przy tym pełnię smaku i wartości odżywczych. To proste w wykonaniu danie z pewnością zadowoli zarówno domowników, jak i gości.
To danie to doskonały sposób na zwiększenie spożycia warzyw w codziennej diecie. Farsz jest aromatyczny, a dzięki użyciu mięsa mielonego z indyka czy kurczaka ograniczamy podaż dużej ilości tłuszczów nasyconych.
Składniki potrzebne do wykonania dania:
600g cukinii (dwie średnie po ok. 300 g)
20g oliwy z oliwek (2 łyżki)
100g cebuli (średnia sztuka)
10g czosnku (1-2 małe ząbki)
70g marchewki (mała sztuka)
200g pieczarek (można użyć dowolnej ilości lub pominąć)
300g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
400g pomidorów krojonych w puszce (cała puszka)
100g ryżu najlepiej brązowego (na sucho, cały worek)
Dodaj miąższ cukinii, marchewkę, pieczarki, wszystko jeszcze chwilę podsmażaj.
11
Następnie dodaj całą puszkę pomidorów krojonych, danie posól.
12
Duś danie przez około 20 minut.
13
W międzyczasie ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Ugotowany ryż wyłóż na patelnię z przygotowanym sosem, wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
14
W międzyczasie nastaw piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół.
15
Łódeczki z cukinii lekko oprósz solą i pieprzem. Uzyskanym farszem wypełnij łódeczki z cukinii.
16
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz potrawę ok. 30 minut.
17
Po wyjęciu oprósz łódeczki parmezanem i szczypiorkiem.
Jeśli przygotujesz większe porcje, to pozostałą ilość schłodź, zamknij w naczyniu, umieść w lodówce i odgrzej na 2 dzień.
Wartości odżywcze
Porcje 2
Ilość na porcję
Kalorie560kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity18g28%
Węglowodanów całkowicie63g21%
Błonnik pokarmowy14g57%
Białko44g88%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.