Letnia sałata z arbuza i fety

Letnia sałatka z arbuza i fety
Letnia sałatka z arbuza i fety
Letnia sałatka z arbuza i fety

Bardzo prosta sałatka z arbuza i sera feta. Doskonała na upały. Może stanowić lekką kolację w upalne dni.

Arbuz zawiera duże ilości wody i składników mineralnych, jego słodkość doskonale łączy się ze słonym serem feta.

Metoda przygotowania
Kuchnia
Posiłki
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 10 mins Czas całkowity: 10 minut
Porcje 1
Kalorie ok. 350 kcal na porcję
Najlepsza pora roku Lato
Składniki potrzebne do wykonania pysznej letniej sałatki arbuzowej:
    Składniki główne:
  • 200 g arbuza (ok 1-2 plasterki średniej grubości)
  • 75 g sera feta (połowa opakowania 150 g)
  • 4-5 szt. listków świeżej bazylii
  • 1-3 szt. listków swieżej mięty
  • 10 g soku z cytryny (łyżka)
  • 5 g oliwy z oliwek (łyżeczka)
  • 10 g pistacji niesolonych (łyżka)
  • 1 pinch pieprzu czarnego
Wykonanie letniej sałatki z arbuza i fety:
  1. Arbuza umyj, obierz ze skóry, wybierz pestki.
  2. Ser feta pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Liście bazylii i mięty posiekaj na mniejsze kawałki.
  4. Pistacje lub inne orzechy rozdrobnij na mniejsze kawałki.
  5. Składniki wymieszaj, dodaj sok z cytryny, pieprz.
    Wskazówka: można użyć oliwy z oliwek smakowej np. cytrynowej.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 342kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 22g34%
Węglowodanów Całkowicie 22g8%
Błonnik pokarmowy 2g8%
Białko 16g32%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka
Propozycja podania Letnia sałatka z arbuza i fety
Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w owoce, Szybkie dania, Dania bogate w białko, Dania bezglutenowe, Dania o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/letnia-salata-z-arbuza-i-fety/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.