Płatki owsiane górskie mają wiele właściwości prozdrowotnych, są min. cennym prebiotykiem, zawierają beta-glukany, będące frakcją błonnika rozpuszczalnego, które mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, chorób nowotworowych.
Osobom z insulinoopornością, czy innymi zaburzeniami metabolicznymi bardziej zaleca się spożywanie płatków owsianych górskich niż błyskawicznych.
Płatki owsiane górskie mogą również wspomagać perystaltykę jelit i zapobiegać zaparciom.
Płatki owsiane górskie mogą być wykorzystane na wiele sposobów, jednym nich jest domowa granola czekoladowa, która ma prosty skład i doskonale może uzupełniać domowe desery.
Czas Przygotowania: 5 minutCzas całkowity: 35 minut
Porcje6
Kalorieok. 210 kcal na jedną porcję, z przepisu wydzie około 6-7 porcji
Najlepsza pora roku
Nadaje się przez cały rok
Opis
Granola czekoladowa jest łatwa w wykonaniu, wspaniale może wzbogacić śniadania lub przekąski. Taka granola może być dodana wraz z owocami do jogurtu i stanowić pożywny deser.
Przechowywana w zamkniętym szklanym pojemniku zachowuje swoją chrupkość. Przy zastosowaniu tej granoli można sporządzić pyszny deser z bananem i domową granolą.
Składniki potrzebne do wykonania domowej granoli czekoladowej:
Składniki główne:
100g płatków owsianych górskich (10 łyżek)
30g orzechów (mogą być włoskie, pekan lub laskowe)
3g cynamonu (pół łyżeczki)
10g kakao (łyżka)
40g gorzkiej czekolady (gorzka czekolada 70%)
50g daktyli suszonych (10-12 sztuk)
100ml wody przegotowanej (trochę mniej niz pół szklanki)
30g masła orzechowego (zwróć uwagę, aby masło orzechowe nie miało dodatku soli i cukru)
10g oliwy (dobrze się sprawdzi oliwa pomarańczowa, nada ona dodatkowego aromatu)
1pinch soli (użyj niewielkiej ilości soli, aby podkreślić smak czekolady)
Wykonanie domowej granoli czekoladowej:
Poszczególne kroki:
Daktyle namocz w przegotowanej wodzie.
Nastaw piekarnik na grzanie góra-dół na 180 stopni.
Gdy daktyle zmiękną, zblenduj je razem z wodą na gładki krem.
Czekoladę pokrój na małe kawałki.
Do misy włóż: płatki owsiane, cynamon, kakao, pokrojoną czekoladę, szczyptę soli, oliwę z oliwek, pastę z daktyli i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, pilnuj, aby nie przypalić granoli.
Wartości odżywcze
Porcje 6
Ilość na porcję
Kalorie190kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity11g17%
Węglowodanów całkowicie18.5g7%
Błonnik pokarmowy2.4g10%
Białko3.5g8%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Notatka
Propozycja podania
Słowa kluczowe:
Dania wegetariańskie, Szybkie desery
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.