Płatki owsiane górskie mają wiele właściwości prozdrowotnych, są min. cennym prebiotykiem, zawierają beta-glukany, będące frakcją błonnika rozpuszczalnego, które mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, chorób nowotworowych.
Osobom z insulinoopornością, czy innymi zaburzeniami metabolicznymi bardziej zaleca się spożywanie płatków owsianych górskich niż błyskawicznych.
Płatki owsiane górskie mogą również wspomagać perystaltykę jelit i zapobiegać zaparciom.
Płatki owsiane górskie mogą być wykorzystane na wiele sposobów, jednym nich jest domowa granola czekoladowa, która ma prosty skład i doskonale może uzupełniać domowe desery.
Granola czekoladowa jest łatwa w wykonaniu, wspaniale może wzbogacić śniadania lub przekąski. Taka granola może być dodana wraz z owocami do jogurtu i stanowić pożywny deser.
Przechowywana w zamkniętym szklanym pojemniku zachowuje swoją chrupkość. Przy zastosowaniu tej granoli można sporządzić pyszny deser z bananem i domową granolą.
Czekoladę pokrój na małe kawałki.
Porcje 6
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.