Domowa granola czekoladowa

Prosta w wykonaniu domowa granola czekoladowa
Prosta w wykonaniu domowa granola czekoladowa
Prosta w wykonaniu domowa granola czekoladowa

Płatki owsiane górskie mają wiele właściwości prozdrowotnych, są min. cennym prebiotykiem, zawierają beta-glukany, będące frakcją błonnika rozpuszczalnego, które mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, chorób nowotworowych.

Osobom z insulinoopornością, czy innymi zaburzeniami metabolicznymi bardziej zaleca się spożywanie płatków owsianych górskich niż błyskawicznych.

Płatki owsiane górskie mogą również wspomagać perystaltykę jelit i zapobiegać zaparciom.

Płatki owsiane górskie mogą być wykorzystane na wiele sposobów, jednym nich jest domowa granola czekoladowa, która ma prosty skład i doskonale może uzupełniać domowe desery.

Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 minut Czas całkowity: 35 minut
Porcje 6
Kalorie ok. 210 kcal na jedną porcję, z przepisu wydzie około 6-7 porcji
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Granola czekoladowa jest łatwa w wykonaniu, wspaniale może wzbogacić śniadania lub przekąski. Taka granola może być dodana wraz z owocami do jogurtu i stanowić pożywny deser.

Przechowywana w zamkniętym szklanym pojemniku zachowuje swoją chrupkość. Przy zastosowaniu tej granoli można sporządzić pyszny deser z bananem i domową granolą.

Składniki potrzebne do wykonania domowej granoli czekoladowej:
    Składniki główne:
  • 100 g płatków owsianych górskich (10 łyżek)
  • 30 g orzechów (mogą być włoskie, pekan lub laskowe)
  • 3 g cynamonu (pół łyżeczki)
  • 10 g kakao (łyżka)
  • 40 g gorzkiej czekolady (gorzka czekolada 70%)
  • 50 g daktyli suszonych (10-12 sztuk)
  • 100 ml wody przegotowanej (trochę mniej niz pół szklanki)
  • 30 g masła orzechowego (zwróć uwagę, aby masło orzechowe nie miało dodatku soli i cukru)
  • 10 g oliwy (dobrze się sprawdzi oliwa pomarańczowa, nada ona dodatkowego aromatu)
  • 1 pinch soli (użyj niewielkiej ilości soli, aby podkreślić smak czekolady)
Wykonanie domowej granoli czekoladowej:
    Poszczególne kroki:
  1. Daktyle namocz w przegotowanej wodzie.
  2. Nastaw piekarnik na grzanie góra-dół na 180 stopni.
  3. Gdy daktyle zmiękną, zblenduj je razem z wodą na gładki krem.
  4. Czekoladę pokrój na małe kawałki.

  5. Do misy włóż: płatki owsiane, cynamon, kakao, pokrojoną czekoladę, szczyptę soli, oliwę z oliwek, pastę z daktyli i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, pilnuj, aby nie przypalić granoli.
Wartości odżywcze

Porcje 6


Ilość na porcję
Kalorie 190kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 11g17%
Węglowodanów całkowicie 18.5g7%
Błonnik pokarmowy 2.4g10%
Białko 3.5g8%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka
Propozycja podania Deser bananowy z czekoladową granolą
Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Szybkie desery

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.