Deser bananowy z domową granolą czekoladową

Deser bananowy z czekoladową granolą
Deser bananowy z czekoladową granolą
Deser bananowy z czekoladową granolą

Proste desery mogą doskonale urozmaicić dietę.

Powyższy deser jest wykonany na bazie serka skyr i domowej granoli czekoladowej. Zawiera również płatki owsiane górskie, których dodatek do naszej diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 mins Czas całkowity: 35 minut
Porcje 1
Kalorie ok. 450 na 1 porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Prosty deser na bazie domowej granoli czekoladowej.

Składniki potrzebne do wykonania deseru z bananem i domową granolą czekoladową:
    Składniki główne:
  • 150 g skyru naturalnego lub waniliowego (opakowanie)
  • 120 g banana (jedna średnia sztuka)
  • 5 g kakao (płaska łyżeczka)
  • 30 g malin mrożonych lub świeżych (możesz zamienić na inne owoce jagodowe)
  • 60 g domowej granoli czekoladowej (link do jej wykonania znajduje się powyżej)
Wykonanie deseru z bananem i domową granolą czekoladową:
    Poszczególne kroki:
  1. Skyr zblenduj z 2/3 banana. Resztę banana pokrój na plastry.

  2. Na spód naczynia wyłóż granolę. Następnie wyłóż kawałki banana. Przełóż skyrem zmiksowanym z bananem.
  3. Wyłóż resztę granoli i serka. Posyp kakao.
  4. Podawaj z malinami lub innymi owocami jagodowymi i świeżą miętą.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 460kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 15g24%
Węglowodanów Całkowicie 62g21%
Błonnik pokarmowy 7g29%
Białko 25g50%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka

Propozycja podania:

Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Szybkie desery
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/deser-bananowy-z-domowa-granola-czekoladowa/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.