Szakszuka ze szpinakiem poleca się na pyszne śniadanie
Szakszuka ze szpinakiem to zdrowa i pełna smaku propozycja na śniadanie, lunch lub lekką kolację. To danie inspirowane klasyczną kuchnią Bliskiego Wschodu, wzbogacone o wartości odżywcze i delikatny smak świeżego szpinaku. Jeśli lubisz jajecznicę, ta propozycja wprowadzi Cię w nowy wymiar kulinarnych doznań, oferując bogatszą teksturę i głębszy aromat.
Szakszuka ze szpinakiem. Przepis blog smako-kształcenie.
Baza szakszuki ze szpinakiem
Bazą szakszuki ze szpinakiem jest duszony świeży szpinak, który stanowi lekką i zdrową i bogatą w kwas foliowy alternatywę dla tradycyjnego sosu pomidorowego. Dodatek aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, gałka muszkatołowa czy szczypta pieprzu cayenne, podkreśla wyrazisty smak potrawy. Szpinak dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty.
Przygotowanie szakszuki ze szpinakiem
Przygotowanie szakszuki ze szpinakiem jest niezwykle proste. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj szpinak i duś go, aż zwiędnie. W zrobionych na patelni wgłębieniach wbij jajka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Możliwości modyfikacji szakszuki ze szpinakiem
Danie można dodatkowo wzbogacić ulubionymi dodatkami, takimi jak ser feta, oliwki czy świeże zioła, takie jak kolendra czy pietruszka. Szakszuka doskonale smakuje z chrupiącym pieczywem, które pozwala zebrać aromatyczne smaki z talerza.
Podsumowując, to szybki, zdrowy i smaczny posiłek, który zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych śniadań, jak i tych, którzy szukają nowych smakowych inspiracji. Spróbuj jej już dziś i przekonaj się, jak łatwo można połączyć prostotę z wyjątkowym smakiem!
Jeśli lubisz jajecznicę, to jest propozycja trochę innej odsłony tego dania.
Jest ona wzbogacona w warzywa i przyprawy, które nadają jej doskonały smak i aromat.
Składniki potrzebne do wykonania szakszuki ze szpinakiem:
10g oliwy z oliwek (łyżka)
35g cebuli (mała sztuka, lub połowa średniej)
5g czosnku (ząbek. możesz go pominąć)
100g szpinaku świeżego, możesz również użyć mrożonego (2-3 duże garście)
100g jajek (2 jajka klasy M-L)
10g tartego parmezanu (łyżka)
1szczypta soli i pieprzu
1szczypta kminu rzymskiego (jeśli nie lubisz, to możesz go pominąć)
100g pomidorów koktajlowych
6g orzechów włoskich (ok. 3 połówki)
90g pieczywa pełnoziarnistego (2 średniej wielkości kromki)
Wykonanie wszakszuki szpinakowej:
1
Zieleninę i warzywa dobrze umyj, osusz.
2
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i chwilę ją podsmażaj. Potem wrzuć szpinak i pomidory. Jeśli używasz szpinaku świeżego i nie mieści się on na patelni, to dodawaj go porcjami.
3
Dodaj przyprawy (sól, pieprz).
4
Podgrzewaj chwilę, pomiędzy warzywami zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
5
Patelnie przykryj pokrywką i podgrzewaj potrawę na małym ogniu do ścięcia się białka.
6
Szakszukę podawaj z ulubionym pieczywem.
7
Oprósz ziołami, orzechem i serem (możesz użyć parmezanu lub sera feta).
Wartości odżywcze
Porcje 1
Ilość na porcję
Kalorie615kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity30g47%
Węglowodanów całkowicie67g23%
Błonnik pokarmowy14g57%
Białko28g57%
* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.