Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem
Szakszuka ze szpinakiem
Szakszuka ze szpinakiem
Metoda przygotowania
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 mins Czas Gotowania: 15 mins Czas całkowity: 20 minut
Porcje 1
Kalorie ok. 615 kcal na porcję
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Jeśli lubisz jajecznicę, to jest propozycja trochę innej odsłony tego dania. Jest ona wzbogacona w warzywa i przyprawy, które nadają jej doskonały smak i aromat.

Składniki potrzebne do wykonania szakszuki:
    Składniki na jedną porcję szakszuki:
  • 10 g oliwy z oliwek (łyżka)
  • 35 g cebuli (mała sztuka, lub połowa średniej)
  • 5 g czosnku (ząbek)
  • 100 g szpinaku świeżego, możesz również użyć mrożonego (2-3 duże garście)
  • 100 g jajek (2 jajka klasy M-L)
  • 10 g tartego parmezanu (łyżka)
  • 1 pinch soli i pieprzu
  • 1 pinch kminu rzymskiego (jeśli nie lubisz, to możesz go pominąć)
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 6 g orzechów włoskich (ok. 3 połówki)
  • 90 g pieczywa pełnoziarnistego (2 średniej wielkości kromki)
Wykonanie wszakszuki szpinakowej:
  1. Zieleninę i warzywa dobrze umyj, osusz.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, chwilę ją podsmażaj, potem wrzuć szpinak i pomidory. Jeśli używasz szpinaku świeżego i się nie mieści na patelni, to dodawaj go porcjami.
  3. Dodaj przyprawy (sól, pieprz).
  4. Podgrzewaj chwilę, pomiędzy warzywami zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
  5. Patelnie przykryj pokrywką i podgrzewaj potrawę na małym ogniu do ścięcia się białka.
  6. Szakszukę podawaj z ulubionym pieczywem.

  7. Oprósz ziołami, orzechem i serem (możesz użyć parmezanu lub sera feta).
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 615kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 30g47%
Węglowodanów Całkowicie 67g23%
Błonnik pokarmowy 14g57%
Białko 28g57%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka
Propozycja podania: Szakszuka ze szpinakiem
Słowa kluczowe: Dania wegetariańskie, Dania bogate w warzywa, Dania o niskim indeksie glikemicznym, Szybkie dania, Dania bogate w białko
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/szakszuka-ze-szpinakiem/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.