Dutch Baby “On”

Dutch Baby na słono

Wersja "ON" na słono z szynką i parmezanem.

Uwagi do przepisu:

Do wykonania Dutch Baby najlepiej nadaje się mąka pszenna typu 500, jednak warto do niej dodać trochę mąki pełnoziarnistej. Jeśli takiej nie masz, to możesz użyć tylko jasnej pszennej lub orkiszowej.

Jeśli nie masz żeliwnej patelni, która można używać w piekarniku, to możesz użyć naczynia żaroodpornego.

Na zdjęciu użyto żeliwnej patelni o średnicy 16 cm.

Składniki do przygotowania Dutch Baby powinny mieć temperaturę pokojową.

Dutch Baby najlepiej smakuje na gorąco. Po wyjęciu z piekarnika może lekko opaść. Ma teksturę budyniu.

Jest on doskonałą alternatywą dla klasycznych naleśników.

Resztę dodatków dodaj do Dutch Baby po upieczeniu.

Metoda przygotowania
Kuchnia
Posiłki ,
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 5 mins Czas Gotowania: 20 mins Czas całkowity: 25 minut
Porcje 1
Kalorie 1 porcja 440 kcal
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Dutch Baby to pyszny naleśnik. Można go wykonać w kilka chwil z użyciem dowolnych dodatków.
Dutch Baby "On" to propozycja na słono. Na stronie znajduje się również wersja "ONA" na słodko.

Składniki potrzebne do wykonania dania:
    Składniki główne:
  • 5 g oliwy z oliwek lub innego oleju (do wysmarowania patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego)
  • 2 szt. jaj (najlepiej M)
  • 100 ml mleka (lub napoju roślinnego)
  • 1 pinch soli
  • 30 g mąki pszennej jasnej typu 500 (można zamienić na jasną orkiszową)
  • 10 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 pinch ziół prowansalskich
  • Dodatki:
  • 20 g szynki (np. włoskiej mortadeli)
  • 10 g parmezanu (łyżka)
  • szczypiorek (dodaj tyle ile uważasz, możesz go sastąpić inną zieleniną np. pietruszką)
Wykonanie Dutch Baby na słodko:
    Poszczególne kroki:
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Grzanie góra-dół. Do nagrzewającego się piekarnika włóż żeliwną patelnię (lub naczynie żaroodporne), aby mocno się nagrzała.
  2. Mąki przesiej przez sito.
  3. W naczyniu zmiksuj ze sobą jaja i mleko.
  4. Następnie dodaj szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj razem na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek. Dodaj połowę pokrojonej na małe kawałki szynki oraz trochę szczypiorku. Dodaj przyprawy. Jeszcze raz chwilę miksuj. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na 10-15 min np. na czas nagrzewania piekarnika.
  5. Rozgrzaną patelnię wyjmij z piekarnika (uważaj, aby się nie oparzyć jest ona bardzo gorąca) i posmaruj ją dobrze oliwą lub innym olejem.
  6. Odstane ciasto przemieszaj przed wylaniem na patelnię.
  7. Ciasto wylej na patelnię i oprósz parmezanem.
  8. Pamiętaj, aby do ciasta nie dodawać zbyt dużo dodatków, resztą szynki i szczypiorku dodaj po upieczeniu.
  9. Piecz 20 minut.
  10. Po upieczeniu oprósz Dutch baby resztą parmezanu. Dodaj resztę dodatków.
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 440kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 20g31%
Węglowodanów Całkowicie 35g12%
Błonnik pokarmowy 2g8%
Białko 28g57%

* Dzienną wartość energetyczną przyjęto na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej. Twoje dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych. *Wartości odżywcze zostały policzone za pomocą oprogramowania Aliant.

Notatka
Propozycja podania: Dutch Baby na słono
Słowa kluczowe: Szybkie śniadania i kolacje, Szybkie dania, Dania mięsne
Przeczytaj w sieci: https://smako-ksztalcenie.pl/przepis/dutch-baby-on/

Dziękuję za skorzystanie z przepisu, życzę smacznego.